BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Egy pletyka, amit megszenvedett az euró reggel" - Cashline elemzés

Japán sajtóértesülések szerint az orosz bankszövetség arra kérte az orosz kormányt, illetve néhány külföldi nagybankot (Deutsche Bank, HSBC), hogy kezdjenek tárgyalásokat orosz bankok 400 milliárd dollárnyi hitelének átütemezéséről.

Az elképzelés szerint az orosz kormány visszafizetési garanciákat vállalna abban az esetben, ha a javaslatot elfogadják. Egyelőre az érintett felek cáfolták ezen pletykákat, ugyanakkor az orosz bankszövetség elnöke elismerte, hogy volt szó a múlt heti bankár találkozón ilyen ötletről, de a témában semmilyen javaslat nem született – fogalmaz a Cashline iránytűje.

Ettől függetlenül bőven lehet valóság alapja a szárnyra kelt híreknek, hisz egyre nagyobb nyomás helyeződik Oroszországra és bankrendszerére: az elmúlt fél évben egyes számítások szerint kb. 200 milliárd dollárnyi devizatartalékot emésztett fel a rubel gyengülése elleni harc, mely mozgást nagyban segítette az oroszok fő bevételi forrásának tekinthető olaj és egyéb nyersanyagok árának zuhanása. Továbbá múlt szerdán a Fitch hitelminősítő is rontott Oroszország hitelbesorolásán, ráadásul újabb leminősítést is kilátásba helyezett, ha a körülmények romlanak.

A következő oldalon: Egis és Unicum elemzés

Ami a hazai helyzetet illeti, Az Egis konszolidált üzemi eredménye közel 17 százalékkal múlta felül a konszenzust, bár nem tudni, az előrejelzések milyen mértékben tartalmazták az előrehozott szállítások eredményjavító hatását. Ugyanakkor a korábbi időszakban gyenge dollár fáziskéséssel, azaz a tárgyi negyedévben épült be az költségekbe, ami kedvező hatással volt az üzemi eredményre. A kiigazított üzemi eredmény 23 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Az ukrán szállítások – ahogy az várható volt – komoly visszaesést szenvedtek el, mivel a nagykereskedők a hrivnya gyengülése miatt elhalasztották szállításaikat. A pénzügyi pozíciók és vevőátértékelések is pozitívan járultak hozzá az alsó sorhoz (nettó profithoz). Mérsékelten pozitív árfolyam reakciókra számítunk, mivel a jó eredményt a piac részben már árazta.

Másrészt a kockázatok is jelen vannak a működésben, hiába segít az erősödő dollár és gyengülő forint: az orosz és ukrán kinnlevőségek a következő negyedévekben komolyabb leértékelési potenciált rejtenek magukban. A mérleg másik serpenyőjében a részvény nevetségesen alacsony értékeltségi szintje áll. Tekintetbe véve az elmúlt időszak 25százalék-os felértékelődését, rövid távú ajánlásunkat vételről semlegesre módosítjuk, ami nem jelenti azt, hogy 1-2 éve távlatban ne kínálna a részvényjelentős további
felértékelődési utat.

Unicum: next?? - tehetnénk fel a kérdést a társaság eredményei láttán, hiszen az árbevétel és a bruttó fedezet bizony 6-7 százalékkal csökkent éves bázison, amelynek hátterében mind a hazai, mind a külföldi értékesítések gyengélkedése állt. Mindazonáltal a továbbra is izmos marketingköltségek ellenére a költségek kontroll alatt maradtak, így az üzemi eredmény (EBIT) szintjén csupán 1.5 százalékos visszaesés jellemezte a negyedévet. A pénzügyi sor továbbra is finomnak mondható, ám számolni kell azzal, hogy az 1,300 forintos rendkívüli osztalék megnyirbálja majd a negyedéves kamatbevételeket is.

Emellett számításaink szerint egyelőre nem várható a következő 1-2 évben további rendkívüli osztalék, amely esetleg kiábrándíthat egyes piaci szereplőket. Az éves osztalék kapcsán fenntartjuk 1,150 forintos osztalékvárakozásunkat, amely még így is tág pénzügyi pozíció mozgásteret hagyna a társaság számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.