BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frankhitel satu - Sem előtörleszteni, sem átváltani nem érdemes

Újabb történelmi csúcsra – immár stabilan 203 forint fölé – emelkedett a svájci frank kurzusa, ez meglehetősen érzékenyen érinti az alpesi devizában eladósodott lakossági ügyfeleket is. Most sem előtörleszteni, sem átváltani nem érdemes a tartozásokat.

A legrosszabb helyzetben azok vannak, akik a forint szempontjából a csúcson, tavaly július végén vettek fel hitelt: az akkor elért 140-es kurzushoz képest ugyanis tegnap estig 45 százalékot gyengült a magyar fizetőeszköz. Az előtörlesztés vagy a forintkölcsönre átváltás ugyanakkor nem jelent megoldást a növekvő törlesztőrészletek miatt aggódó ügyfeleknek, hiszen az előbbi megoldásnak most nyilvánvalóan nem kedvez az árfolyam, az utóbbinál pedig a magas forintkamat szab komoly gátat.

Ennek tükrében csak a futamidő hosszabításával lehet faragni a havi terheken. (Az OTP Banknál ugyanakkor egyes szerződésmódosítások az eredeti határidőnél tovább, e hónap végéig külön díj felszámítása nélkül igényelhetők.)

A lakossági hitelportfólió svájcifrank-kitettsége viszont az elmúlt egy évben – nem kis részben pont az árfolyamhatás következtében – gyorsan tovább emelkedett, és az ilyen tartozások aránya az év végén stabilan meghaladta a 60 százalékot. A lakosságnál kinn lévő svájcifrank-kölcsönök túlnyomó része, 87 százaléka emellett hosszú futamidejű, lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzáloghitel, amelyekből kevésbé könnyen tudnak kihátrálni az ügyfelek, ráadásul az átlagos törlesztőrészletük is magasabb

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.