BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két számjegyű kamatokat kapunk a forintlekötésekért

Még mindig két számjegyű kamattal honorálják a bankok a lakossági forintlekötéseket. Forrásaik hiánya és a piacon az elmúlt hónapokban kialakult óriási verseny miatt a legtöbb hitelintézet egyelőre a jegybanki alapkamat fokozatos csökkenése ellenére sem engedhet az irányadó rátát meghaladó betéti kamatokból, igaz, ezek továbbra is csak az akciós ajánlatokra érvényesek.

Abban viszont egyetértenek, hogy ezek is csak addig maradhatnak, amíg stabilizálódik a pénzügyi rendszer, és az ügyfelek újra a befektetések felé fordulnak, azok magasabb várható hozama miatt. Előbb-utóbb pedig az alapkamat további csökkenését is beárazzák termékeikbe, így vélhetően már legfeljebb csak néhány hétig válogathatnak a tíz százalék feletti kamatot ígérő betétekből a takarékoskodók.

Az október óta tartó őrült forrásgyűjtés eddig meghozta eredményét: akkor több mint 174, novemberben több mint 215, decemberben pedig megközelítőleg 163 milliárd forinttal nőtt a háztartások által lekötött forintbetétek állománya. Összességében az év utolsó hónapjában az együttes betétállomány 349,4 milliárd forinttal növekedett, így az év végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint meghaladta a 7190 milliárd forintot.

Erős hónap lehet még a január és a február is: a legtöbb hitelintézet a múlt hónapban sem fukarkodott a kamatokkal, sokan pedig a napokban indítottak új betéti kamatkampányokat – a szokásos feltételek mellett. Az Allianz Bank aktuálisan a négy hónapos lekötések után ad az alapkamatot három százalékponttal meghaladó éves kamatot: 12,5 százalékot érhet el ügyfél akkor, ha a betét lekötésétől számított 110 naptári napon belül legalább nyolcszor használja vásárlásra allianzos bankkártyáját. Tíz százalékot kap még az is, aki fél évre adja kölcsön a pénzét a banknak, és éppen az irányadó rátával megegyező kamatot, azaz 9,5 százalékot nyerhet megtakarításain az egyéves lekötést választó ügyfél is.

A Budapest Bank Kamatkövető Prémium Betéte négy hónapos lekötésű, fontos tudni azonban, hogy az ígért 10,5 százalékos kamatért cserébe lejáratkor automatikusan megújul, és a következő két négy hónapos periódusban már nem ennyit fizet. Igaz, a bank biztosítja, hogy a kamatot a továbbiakban is minden esetben az alapkamathoz igazítja, úgy, hogy legalább elérje azt. A hagyományos Prémium betétekre a bank futamidőtől és összegtől függően most 9,5–10 százalékot ad, a leköthető minimális összeg itt 100 ezer forint.

A CIB-nél a jelenleg elérhető legmagasabb kamat 11 százalék, ez a három hónapos betétek után jár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.