BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jövő héten gyengülés várható!

A jövő héten gyengülhetnek a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói a szakértők szerint.

Az összességében hetek óta tartó szárnyalás után a befektetők valószínűleg megpihennek. Arra keresnek választ a vállalati nyereségvárakozások és a gazdasági makroadatok alapján, hogy érdemes-e továbbra is részvényekbe fektetni, amelyeknek az árfolyama a hónap elején 12 éve legalacsonyabb szintre kerültek. Azóta az 500 válogatott részvény S&P indexe több mint 20 százalékkal emelkedett azokra a várakozásokra, hogy a gazdaság hamarosan túljut a visszaesés mélypontján. Amennyiben nem változik drámaian a tőzsdehangulat, a tőzsdemutató 22 éve legnagyobb egyhavi növekedéssel zárja márciust. A makrogazdasági adatok mellett a jövő héten az is befolyásolja majd a részvények alakulását, hogy a cégek milyen előrejelzéseket tesznek közzé negyedéves eredményeik kapcsán.

Hangulatmozgató lesz természetesen a G20-ak csütörtöki londoni csúcsértekezletének az eredménye is. A szakértők becslése szerint az S&P500 indexben található cégek első negyedévi adózott eredménye 35,6 százalékkal esett éves szinten, Megfigyelők azt várják, hogy az amerikai gazdaság gyengülése lassul, vagy minimálisan javul. Ezt a vélekedést erősítette az elmúlt napok néhány amerikai makrogazdasági adata: nem várt mértékben erősödött februárban az új és a meglévő lakóingatlan-eladás, miközben a felülvizsgált adatok szerint a tavalyi utolsó negyedévben a vártnál kisebb mértékben csökkent az amerikai hazai össztermék. A hét elején nagyot lökött különösen a banki részvényárakon, hogy az amerikai kormányzat további részleteket hozott nyilvánosságra a bankmentő csomagról. Az amerikai kormánynak az a szándéka, hogy magántőke bevonásával tisztítsa meg a bankrendszert a mérgező követelésektől, felszabadítandó a befagyott hitelpiacot.

A pénzügyminisztérium becslése szerint a magántőke társításával akár 1 billió dollárnyi mérgező eszközt lehetne kivonni a bankok mérlegéből, és ez fellendíthetné a hiteláramlást. A jövő hét legfontosabb makrogazdaság adata a márciusi foglalkozatási szám lesz. Szakértők azzal számolnak, hogy a pénteken nyilvánosságra kerülő adatok szerint a foglalkoztatottak száma 671 ezerrel csökkent a februári 651 ezer után.

A márciusi munkanélküliségi ráta várhatóan 8,5 százalékra, 1983 novembere óta legmagasabb szintre nőtt a februári 8,1 százalékról. A 2007 decembere óta tartó recesszió ideje alatt összesen 4,4 millió állás szűnt meg az amerikai gazdaságban. A feldolgozóipari index a szakértők szerint a februári szinten, 35,8 ponton stagnált. A márciusi adatok szerdán közlik. A márciusi szolgáltatói indexet pénteken ismertetik, becslések szerint 42,0 pontra emelkedett a februári 41,6 pontról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.