BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP ukrán bankja 50 millió dolláros tőkejuttatást kapott

Az OTP Bank Rt. ukrán leányvállalata hét éves lejáratra 50 millió dolláros alárendelt kölcsöntőkét kapott az anyabanktól - tették közzé az ukrán bank honlapján.

A közlemény szerint a tőkejuttatás a bank feltőkésítésére megszabott 2009-es tervnek megfelelően történt az OTP Bank és az ukrán jegybank közötti megállapodásnak megfelelően.

A közlemény szerint a tőkejuttatás tovább erősíti majd a bank pénzügyi biztonságát, és erősíti annak a garanciáját, hogy az OTP Bank ukrán leánybankja teljesíteni tudja az ügyfelekkel szembeni kötelezettségeit. A bank áprilisi éves közgyűlésén a részvényesek várhatóan jóváhagyják a bank alaptőkéjének további 800 millió hrivnyával (mintegy 100 millió dollár) való megemelését. Egyben az OTP Bank megerősíti készségét, hogy szükség esetén további tőkejuttatással erősítse ukrán leánybankját.

Korábbi közlés szerint a bank alapító tőkéje január elsején 169 millió dollárnak felelt meg.

A londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) február közepén készségét nyilvánította 500 millió euró (630 millió dollár) befektetésére a vele együttműködő ukrajnai bankokba, köztük az OTP ottani érdekeltségébe, de erről további részletek még nem ismeretesek.

Dmitrij Zinkov vezérigazgató az 50 millió dolláros tőkeemeléssel kapcsolatban kijelentette: az OTP Bank magas szintű tőkeellátottsága lehetővé teszi, hogy hitelintézetünk képes átvészelni "bármilyen európai vagy az országon belüli piaci kataklizmát". Az a tény, hogy a bank részvényesei folytatják az aktív tőkebefektetést, ismételten igazolja az anyabank és a leánybank közötti kapcsolat stabilitását és reményteljességét - hangsúlyozta.

Az ukrán jegybanknál bejegyzett adatok szerint 2009. február 1-jén az OTP ukrán leánybankja mérlegfőösszege alapján a hetedik legnagyobb ukrán bank volt, mintegy 270 ezer ügyféllel rendelkezett. A bank fiókhálózata lefedi Ukrajna teljes területét: 24 fiókkal, 180 részleggel és 22 képviselettel rendelkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.