BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cashline: Simor András igazi gálaműsort folytat a héten

Simor András igazi gálaműsort folytat a héten, az egyik tegnapi interjújában azt emelte ki a jegybank elnöke, hogy a gyenge forint rövid távon likviditási problémát okozhat a bankrendszerben; nem beszélve arról, hogy veszélyeztetheti a bankok devizahitel-portfólióját.

Simor emellett a nyilatkozatokban többször kiemelte a jegybank múlt vasárnap megjelentett közleményét (amelyben a teljes jegybanki eszköztár használatára utalt), amely szerepet játszhatott a forint és a régiós devizák elmúlt napokban tapasztalt erősödésében. Hogy ez mennyiben köszönhető az esetleges jegybanki intervenciónak, pozíciózárásoknak és a kedvező külföldi hangulatnak, az továbbra sem egyértelmű – írja a Cashline iránytűje.

A tengerentúlon Ma ül össze az a bizottság, amely az amerikai bankok illikvid eszközeinek értékelési szabályairól folytat diskurzust. Konkrét eredmény nem várható az üléstől, de sokan várják ezen bizottság álláspontját. A meghallgatáson számos szakértő képviselteti magát, és a téma akörül fog forogni, hogy a problémás eszközöket reális piaci áron tartsák számon a pénzintézetek a könyvekben, vagy maradhat minden a régiben, és a bankok hatáskörébe van utalva az értékelési szempont.

Pro és kontra érvek egyaránt felsorakoznak az ügyben: egy valós piaci értékő árazás további nyomást helyezne a banki eszközökre, nagymértékű további veszteségleírást okozva, ami persze újabb tőkebevonást tenne szükségessé, viszont tisztább kép alakulna ki a pénzintézetekről, elősegítve további csontvázak felfedését. Ezen verziót egyre több politikus, szakértő és a Fed elnöke is támogatná.

Ha marad minden a régiben egyfajta méltányossági szempontból (bár a bankok egyáltalán nem szolgálnak rá erre), akkor a jelenlegi viszonyok között konszolidálódhat a helyzet, és a bankok reménykedhetnek abban, hogy lassan visszazökken minden a régi kerékvágásba, és újra beindulnak a tranzakciók, feljebb tolva az árakat. Bár egyáltalán nem zárható ki, hogy így is kopogtatni fognak még az állam bácsi ajtaján újabb tőkéért kuncsorogva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.