BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Céges hitelek: Többet fizettek vissza, mint amennyit felvettek

Jelentősen visszaesett a vállalati hitelezési piac az elmúlt fél évben: a januárig tartó négy hónapban már negatívba csúszott a bankokkal végzett tranzakciók mérlege, vagyis a hazai cégek összességében több hitelt fizettek vissza, mint amennyit fölvettek – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

A hitelstatisztikákon persze még nem látszanak a lassulás hatásai: a devizapiaci fejlemények – a forint nagyarányú gyengülése – miatt január végéig még egészségesnek tűnő, majdnem 15 százalékos bővülés mutatkozott a vállalati hiteleknél, s így az összállomány meghaladja a 8650 milliárd forintot.

A kölcsönre áhítozó cégeknek mindenesetre több problémával is szembe kell nézniük: a pénzügyi szolgáltatók az emelkedő forrásköltségek miatt érezhetően drágították a hiteleket, emellett szigorítottak az egyéb feltételeken is. Ezt jól alátámasztják az MNB márciusi hitelezési felmérésében foglalt megállapítások is.

A jegybanknak nyilatkozó bankok szerint a vállalati piacon a hitelezési hajlandóság erőteljesen csökkent, elsősorban a nagy- és közepes cégek finanszírozásában, valamint az üzleti célú ingatlanhitelezésben. A válaszadó pénzügyi szolgáltatók összességében a vállalati hitelek iránti kereslet erősödését érzékelték; míg a hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet visszaesett, addig a rövid lejáratúak iránti nőtt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.