BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Deflációs kockázattal járhat, ha nem esik jelentősen a kamat

Deflációs kockázattal járhat, ha a jelenlegi súlyosan recessziós környezetben nem csökken jelentősen a magyar jegybank alapkamata, mondták a kamattartásról hozott hétfői MNB-döntés után londoni feltörekvő piaci elemzők.

Michal Dybula, a BNP Paribas bankcsoport közép-európai közgazdásza az MTI-nek a Monetáris Tanács bejelentése után azt mondta: a magyar gazdaságban érvényesülő, százalékosan kétszámjegyű szinthez közelítő negatív kibocsátási rés miatt egyébként is megvan annak a kockázata, hogy mínuszba süllyed a maginflációs ráta. A kibocsátási rés a még inflációs kockázat nélkül elérhető növekedési potenciál és a várt tényleges GDP-növekedés különbségét méri negatív vagy pozitív irányban. A pozitív kibocsátási rést elemzői körökben általában inflációveszélyesnek tartják, a negatív kibocsátási rés kialakulása azonban erőteljes dezinflációs tényező.

A BNP Paribas térségi szakértője szerint ebben az inflációs és növekedési környezetben az MNB-nek akkor is kamatot kellene csökkentenie, ha az a forint további gyengülését okozná. Az elemző szerint "a legrosszabb, ami történhet", az az, hogy a "depresszív" reálgazdasági adatokhoz negatív maginflációs számok járulnak. Hozzátette: ezt a kombinációt különösen azok szenvednék meg, akikre nagy adósságteher nehezedik (mivel a defláció növeli az adósságszolgálat reálköltségeit).

Ugyanezt emelték ki az MNB hétfői kamatdöntése után a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői.

A ház szerint a súlyos recesszióval és feszes költségvetési politikával jellemzett magyarországi makrokörnyezetben valós a defláció kialakulásának kockázata 2010-ben, ha nem csökken jelentős mértékben a jegybanki alapkamat. A BoA-ML londoni elemzői szerint ha nem lenne tényező a gyenge forintárfolyam, a magyarországi jegybanki kamatszint zéró és 2,0 százalék között lehetne a jelenlegi 9,50 százalék helyett. A cég alapeseti előrejelzése az, hogy változatlan árfolyamkörnyezet esetén is 2,75 százalékponttal csökken az idén az MNB alapkamata, 6,75 százalékra, de a forint erősödése esetén "ennél sokkal nagyobb" pénzügypolitikai enyhítés is lehetségessé válna.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői is kiemelték a negatív kibocsátási rés hatását. Jóllehet ez a cég nem számol kétszámjegyű magyarországi negatív kibocsátási rés kialakulásával - a növekedési potenciálhoz mérve mínusz 6,5 százalékos mélypontot jósol 2009-re -, a ház szakértői szerint azonban már a jelenlegi, mínusz 2 százalékra tehető rés is érezhető hatással van az inflációra. Londoni elemzők szerint a defláció kockázata az euróövezeti gazdaságban is jelen van.

A Standard & Poor''s nemzetközi hitelminősítő által épp a múlt hét végén erről kiadott elemzés szerint ahogy az európai recesszió súlyossága mind egyértelműbbé válik, úgy növekszik annak a kockázata, hogy "a dezinfláció deflációvá alakul át" az európai gazdaságokban.

Az S&P szerint a meredeken csökkenő infláció gyorsuló vásárlóerő-növekedést eredményezett ugyan 2008 második felében és az idei első negyedévben, a fogyasztásban azonban ez nem jelent meg, mivel a recessziós félelmek miatt - de főleg az ingatlan- és értékpiaci árfolyamzuhanások keltette vagyonvesztési érzet hatására - az európai fogyasztók a többletet nem költötték el, hanem megtakarították. Ezt jelezte, hogy az euróövezetben tavaly 1,5 százalékkal kisebb volt a kiskereskedelmi értékesítés, mint tavalyelőtt. A defláció a meglévő adósság reálköltségeinek növekedése mellett azért is veszélyes jelenség, mert a kialakuló deflációs várakozás - az árak hosszú távú további csökkenésének valószínűsítése - miatt a fogyasztók halasztják vásárlásaikat, ami további mélyíti a defláció elsődleges okát, vagyis magát a recessziót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.