BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödés a régiós devizapiacon

Hétfő délelőtt a kelet közép európai devizák mindegyike erősödésbe kezdett. A hazai fizetőeszköz árfolyama 299 forintos euró szintről kapaszkodik, jelenleg 296,80 forintot adnak a közös pénzért.

A dollárral szemben még meredekebb az árfolyamesés: a kora reggeli 229 forintos szinthez képest, 227,60 forintba kerül az amerikai deviza. A forint-svájci frank kurzusa 195 forint és 192,5 forint között mozgott délelőtt.

A régiós devizák is erősödnek, főleg a lengyel zloty árfolyama csökken az euróval szemben: 4,5-ről 4,4618-ra. A cseh korona erősödése mérsékeltebb: 26,89-ről erősödött vissza az árfolyam 26,59-re.

Londoni elemzés szerint a forint kora reggeli gyengülését a kormányzati kommunikáció okozta. Agata Urbanska, az ING szakértője szerint „PR problémái vannak” a kormánynak.

„A befektetők azt látják, hogy vészhangnemben beszélnek, emiatt jobb lenne ha inkább meg sem szólalnának.”

Veres János pénzügyminiszter délelőtt arról beszélt, hogy muszáj a költségvetési hiányt 3 százalék alatt tartani, különben az Unió strukturális alapjából jövő transzferjuttatásoktól eshet el az ország. Bajnai Gordon gazdasági fejlesztésért felelős miniszter egy lapinterjúban pedig azt nyilatkozta, hogy a költségvetési kiadásokat kell megvágni, hogy adót lehessen csökkenteni, különben deviza krízis alakulhat ki az országban.

A forint a feltörekvő devizák közül az orosz rubel mellett a legrosszabbul teljesítő pénz, idén 11 százalékot vesztett értékéből az euróval szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.