BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forintpiac: újabb eladói nyomás bontakozhat ki

A hazai fizetőeszköz árfolyama enyhén erősödött a keddi nemzetközi devizapiaci kereskedésben, de az elemző szerint idő kérdése mikor bontakozik ki újabb eladói nyomás.

A forint 309,3 és 310,6-os sávban mozgott az euróval szemben dél körül, míg tegnap a 315-ös szintig gyengült a Standar & Poor’s leminősítését követően (mint ismeretes BBB mínuszra rontotta a hitelminősítő Magyarország hosszú távú szuverén adósság besorolását.) A dollár 232,7 és 235,3 között mozgott, míg a svájci frankért 204 forintot kértek a bankközi devizapiacon.

Németh Dávid, az ING szakértője szerint most az a kérdés, hogy megnyugszik-e ezen a szinten forint árfolyama, vagy a leminősítés hatására államkötvény eladásba kezdenek a befektetők, ami tovább gyengíti a hazai devizát. A szakértő kiemelte, hogy az S&P következő leminősítése már a spekulatív kategóriába helyezné Magyarországot, emiatt elképzelhető, hogy a forint-eszköz tulajdonosok már most csökkentik a kitettségüket, vagyis egy eladási nyomás bontakozhat ki a forintpiacon. Egyelőre a befektetők kivárnak, ezért is nyugodt most a forint piac, de holnap tart visszavásárlási aukciót az Államadósság Kezelőközpont (ÁKK). Németh Dávid szerint akkor jobban lehet majd látni, hogy mekkora eladói nyomás bontakozik ki.

Az elemző hozzátette, hogy jelenleg inkább a nemzetközi hangulat mozgatja a feltörekvő devizapiacot: tegnap minden pénznem gyengült, miközben a japán jen erősödött, ma viszont kisebb erősödés volt a régiós piacon, míg a jen gyengült. A lengyel zloty árfolyama 4,7 és 4,73 között ingadozott az euróval szemben, míg a cseh korona 27,47 és 27,66 között mozgott a közös pénz ellenében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.