BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Furcsa" pályán a forint

A lapunk által megkérdezett elemző szerint „furcsa” pályát ír le a forint: délelőtt egészen a 297-es szintig erősödött az euróval szemben, de délután 3 órát követően fordulat állt be a görbe mozgásában és ismét 300 fölött landolt az árfolyam. Késő délután 299,7 és 301 forint közé szorult be a kurzus.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint nem lehet pontosan látni mi okozta a napközben történt fordulatot, de az biztos, hogy az egész napos tőzsdei szárnyalást is megtörte valami, a Dow Jones index már negatívba fordult.

A szakértő szerint globális hangulatváltásról van szó, de azért az sem tett jót a hazai eszközök megítélésének, hogy a Reuters konszenzusa ma hozta ki, hogy a nemzeti össztermékünk idén 4,5 százalékkal fog zsugorodni. Mindesetre a régiós deviza-társak erősödése is elakadt: a zloty 4,575 és 4,585 között ingadozott délután, míg a cseh korona 27,00 és 26,88-as szintekig gyengült vissza a közös pénz ellenében.

Suppan Gergely arra számít, hogy ha nem történik rendkívüli hír, akkor hétfőn 9,5 százalékon fogja tartani az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az elemző más érdekességre is felhívja a figyelmet: a régiós devizapiacon tegnap a cseh kormány menesztéséről szóló pletykák terjengtek, emiatt a régiós gyengülést délután a korona húzta. Ugyanakkor érezhetően csökken a volatilitás a feltörekvő pénznemek között. A forint is inkább a napi átlagos 1 százalékos ingadozást (3 forintot) produkálja.

Az elemző szerint lassan stabilizálódhat az árfolyam. A Takarékbank előrejelzése szerint a recessziós hatás az év második felétől enyhülni fog, és a jövő év második negyedévében számíthatunk már gazdasági bővülésre. Egy ilyen „optimista” forgatókönyv esetén, az MNB május-júniusig kivár, majd akkor újra kezdheti a kamatcsökkentési ciklust.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.