BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi tipp: átmenetileg örülhetnek a frankhitelesek

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) ismét intervencióra kényszerülhet, hogy gyengítse az országa devizáját – vélik pénzpiaci szakértők. Az utóbbi hetekben a frank 30 százalékot kapaszkodott vissza a március 12-i intervenciót követő gyengülésből, és azóta a legmagasabb árfolyamszintre került a jegyzése.

Jelenleg 1,52 és 1,516-os szint között mozog a frank euróval szembeni kurzusa. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint folytatni fogja az intervenciót az SNB, de ez legfeljebb átmeneti segítséget nyújt a svájci frankban eladósodott magyar háztartásoknak.

Az elemző szerint rövid távon visszanézhet a frank-forint árfolyam a 200-as szint alá, de úgy tűnik az SNB sem képes tartósan szembe menni a devizapiaci trendekkel, vagyis megfordítani a frank irányát. A frank-forint kurzusában jelentős szerepet játszik a forint mostani gyengélkedése, emiatt nehéz lesz hosszú távú fellélegzést elképzelni a frankhitelesek esetében. Jelenleg 204,75-ig gyengült vissza a forint a frankkal szemben.

Simon Smollett, a Calyon bank elemzője szerint elképzelhető, hogy ha a jegybanknak nem sikerül megtörnie a korrelációt az euró-frank és a globális részvénypiaci mutatók között, akkor explicit árfolyamcélt fog meghirdetni. Az alpesi ország devizája jellemzően az S&P 500 mutatóval szemben mozog, vagyis amikor rossz a tőkepiaci hangulat, akkor a biztonságos frank eszközökbe menekülnek a befektetők, viszont ha nő a kockázat vállalási hajlandóság, kiszállnak a frank pozícióból. „Az SNB nem akarja, hogy euró-frankkal fedezzék az S&P 500-at” – véli Smollet. Valószínű, hogy egy „csapdát” állít a jegybank, vagyis annyi frankot pumpál a piacra amennyit csak szükségesnek lát. Tegnap 3,5 százalékot esett az S&P 500, míg több mint fél százalékot kapaszkodott a frank.

„Jelenleg túl óvatos az SNB a frankkal kapcsolatban, korábban azt hittük, hogy agresszívabb lesz a beavatkozás. Kevesebb frankot öntött a piacra, mint amennyire a befektetők számítottak” – mondja Geoffrey Yu, a londoni UBS deviza-stratégája. „Emiatt közelítjük az 1,50- 1,51-es küszöböt, ahol újra meg kell jelennie a piacon az SNB-nek” – teszi hozzá (tegnap 1,5116-ig kapaszkodott a frank).

A zürichi monetáris intézmény megteheti, hogy frankkal árasztja el a piacot , ugyanis a recesszió alacsony szintre nyomja le az alpesi ország pénzromlásának ütemét. Pénteken teszi közzé a jegybank a márciusi éves alapon számolt inflációs adatot; elemzők szerint 0,1 százalékkal csökkent a pénzromlás üteme a múlt hónapban.

A svájciak döntésére hatással lehet, hogy holnap ül össze az Európai Központi Bank kamatdöntő tanácsa, elemzői prognózisok azt valószínűsítik, hogy 50 bázispontot vágnak a jelenleg 1,50 százalékos rátából a frankfurti döntéshozók. A lépés gyengíteni fogja az euró árfolyamát a vezető devizákkal – így a svájci frankkal – szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.