BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi tipp: szárnyra kapnak a bankpapírok

Érdemes most odafigyelni a hazai részvénypiacra, ahol tegnap jelentős rali bontakozott ki. A Budapesti Értéktőzsde vezető mutatója 0,78 százalékos pluszban zárt, amelyet leginkább az OTP bank árfolyama húzott.

A bank papírja közel 10 százalékot drágult hétfőn (zárás előtt rövid időre fel is kellett függeszteni a papír kereskedését) és hosszabb távon is tovább emelkedhet a görbe, igaz e mellett a következő napokban a korrekcióval is számolni kell – mondja az elemző.

„Erőteljes nemzetközi pénzügyi rali bontakozott ki tegnap, azt követően, hogy az amerikai kormány részleteket jelentett be a 700 milliárd dolláros bankmentő csomagjáról” – mondja Miró József, az Erste Bank közgazdásza. Az elemző kiemelte, hogy a bankpapírok például az árfolyamuk aljához képest duplázni tudtak, amire jó példa az OTP Bank tegnapi teljesítménye. Miró József, a helyzetet úgy írta le, hogy most technikai értelemben a 2200-2300 forintos árfolyam visszatesztelése zajlik, de a legtöbb magyar értékpapír - tipikusan a pénzügyi szektorban – hasonló távolságba került az árfolyamok aljához képest.

A nemzetközi hangulathoz képest egyébként nem volt kiemelkedő az OTP teljesítménye, a Dow Jones Ipari indexben a pénzügyi szektor 12 százalékos pluszban mozgott tegnap, míg a Standard & Poor szélesebb merítésű mutatója 9 százalékos emelkedést mutatott a hitelintézetek esetében. Miró József arra számít, hogy hamarosan korrekció következik. De ehhez hozzáteszi az elemző, hogy a nemzetközi hatásokon túl, az OTP visszakapaszkodásában a short pozíciók zárolása is szerepet játszik. Továbbra is nagy mennyiségű short állomány van a bankpapírban, vagyis az árfolyam lefelé történő mozgására játszó spekulánsok jelentős része most kiszáll a pozíciójából, ez pedig lökést ad a banknak. Az elemző szerint a hazai politikai bizonytalanság, egyelőre nem hat negatívan a magyar piac megítélésére, sőt, a befektetők most kivárják, hogy mi fog történni. Vagyis egy fontos fordulópont előtt állhat a piac, ugyanis ha elégséges reform elkötelezettséget látszik a következő hetekben, az akár felülsúlyozhatja a magyar papírokat. Viszont veszélyt jelent, hogyha, ez nem történik meg, akkor végképp elhagyhatják a magyar piacot a befektetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.