BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi tipp: vegyen fontot jenért!

Kezd visszatérni a befektetők kockázat vállalási hajlandósága a nemzetközi devizapiacon, ami kedden közel fél éves mélybe küldte az alacsony hozamú, ám biztonságos japán jent.

Igaz délután némi korrekció kezdődött a nemzetközi tőzsdéken, de a részvénypiaci rali, és a kockázatosabbnak ítélt devizák felkapaszkodása tovább menetelhet.

A jen árfolyama gyengült mind a 16 leggyakrabban kereskedett devizával szemben: az euró ellenében 5 hónapos mélyben a fizetőeszköz 134,51-ig esett az árfolyam, majd egész nap a 133-as szint fölött mozgott kedden. Ian Stannard, a BNP Paribas SA londoni deviza elemzője szerint továbbra is gyengülő pályán mozog a jen, amelynek árfolyama még a héten átlépi a 100-as értéket a dollárral szemben.

 A jen árfolyama 1,2 százalékot veszített értékéből a dollár ellenében és 98,22-e szinten mozgott. A mostani mozgás mögött az amerikai dollár erősödése áll, amit egyfelől Timothy Geithner pénzügyminiszter bejelentése segített az ezer milliárd dollár mértékű toxikus eszközök, másfelől az Európai Központi Bank döntéshozói kezdték el sugalmazni azt, hogy további kamat vágásra lehet számítani a közös térségben.

Tegnap az angol font erősödött a legnagyobb mértékben, amely a brit CPI váratlan februári emelkedésének volt köszönhető (éves alapon 3,2 százalékra szökött a pénzromlás üteme az Egyesült Királyságban). A sterling hat hetes szintre erősödött a dollárral szemben és 1,4778-on mozgott az árfolyam tegnap. Elemzők szerint ebben a környezetben legérdemesebb fontot venni japán jenért – írja a BNP Paribas. Az indoklás szerint a Bank of England akciója, amelynek keretében pénzt pumpál a piacra, tovább fogja segíteni a pénzügyi szektor papírjait, és növeli a kockázat vállalási hajlandóságot.

Közben a feltörekvő pénzek is felfelé kapaszkodnak, várhatóan a régiós devizák - a forint, a zloty és a korona - menetét is erősíti a globális hangulat stabilizálódása. Közép Európában két dolog foghatja ma vissza a devizák erősödését: egyfelől a magyar és a cseh politikai bizonytalanság, másfelől ma dönt a varsói jegybank a lengyel irányadó kamatról, a várakozások szerint 25 bázisponttal 3,75 százalékra ereszthetik a lengyel alaprátát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.