BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Délutáni összefoglaló: jól tartja magát a forint

A kora délutáni bankközi devizapiacon erősödnek több hetes csúcsra a kelet közép európai fizetőeszközök. A forint árfolyama két havi csúcsra került az euróval szemben: 292-es határt érintette a jegyzés.

A hazai fizetőeszköz 292-re erősödött délelőtt, majd 293,4 forint körül ingadozott az árfolyama a közös pénzzel szemben. A forint jegyzése 215,81-es szintre kapaszkodott a dollár ellenében, majd délután 217,12-re gyengült vissza. A svájci frank ára 191, 269-ig ereszkedett, később 192,4 forint körül ingadozott az árfolyam.

A régiós devizapiacot megmozgatta az jelentés, amelyet a múlt hónapban készített a Nemzetközi Valutaalap, és amelyet ma közölt a Financial Times Deutschland: ebben azt javasolja a szervezet, hogy a jelenlegi euró tagországok lazítsanak a csatlakozási szabályokon és tegyék lehetővé a próbatagságot a kelet közép európai országoknak. A dokumentum szerint a fentiek ellenére az új, kelet-európai tagok nem kapnának helyet az Európai Központi Bank tanácsában.

Magyar elemzők reagálása szerint viszont nem reális és nem is jó ötlet az euró egyoldalú bevezetése. Az MTI-nek nyilatkozó Barta György, CIB banki elemző szerint, a gyorsított euró bevezetés azért nem reális, mert a strukturális reformokat véghez kell vinni a konvergencia program alapján, illetve a költségvetési egyenleg rendbe tétele élvez elsősorban prioritást. Amíg ezek nem történnek meg, addig felesleges is az euró bevezetésről tárgyalni. A gazdasági konvergencia a legfontosabb, amely akkor következik be, ha hosszú távú növekedési pályára áll a gazdaság. Ehhez lesz köthető a közös pénz bevezetése.

Ezzel a véleménnyel értett egyet Barcza György, a K&H vezető elemzője, aki szerint nem reális a felvetés, amely komoly kockázatokat jelentene az eurózónának és Magyarországnak is. A szakértő szerint a hosszú-távú forint és euró kamatlábak között nyíló szakadék miatt látszik, hogy elveszett Magyarország iránti bizalom az euró gyors bevezetéséről. A régiós fizetőeszközök szintén erősödnek a nemzetközi devizapiacon hétfő délután: a lengyel zloty 4,3965-ig kapaszkodott az euróval szemben, majd 4,4312-ön állt meg a jegyzése. A cseh korona árfolyama 26,397-ig erősödött a közös pénzzel szemben, majd 26,455-ös szintre került vissza a kurzus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.