BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: másfélszeresére emelkedhet az OTP árfolyama

Pénteken tartja közgyűlését a legnagyobb hazai bankcsoport. Elemzők szerint a piacot is befolyásoló hírek is elhangozhatnak a részvényesek találkozóján. De ehhez hozzáteszik: korrekció előtt áll az OTP árfolyama amellyel „elfutott a piac”. Tegnap két hetes mélybe került a jegyzés, hosszútávon viszont így még inkább alulárazott a bankpapír. A nemzetközi hírügynökségeken hatalmas a szórás a célárfolyamok között, de a többség hosszú távon lát fantáziát a bankpapírban.

 A hazai vezető hitelintézet papírjai két napja zuhanásban vannak. A gyújtó pontot a svájci UBS hétfői leminősítése adta, azóta közel 10 százalékot veszített értétéből az OTP. A svájci elemzéshez hasonlóan, a magyar szakértők is a bankpapír korrekciójára számítanak, ugyanakkor hosszú távon jelentős a potenciál a jó tőkehelyzetű hitelintézetben. A mostani óvatosság mellett a legtöbbek szerint inkább a vétel ajánlott . Egy hónap múlva láthatjuk az OTP idei első negyedéves eredményét, addig izgalmasat a pénteken kezdődő közgyűlés hozhat, ahol a szavazati korlát és az osztalék fizetés felfüggesztése mellett piacbefolyásoló híreket is várnak az elemzők.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash szakértője szerint piacbefolyásoló hír lehet, hogy az OTP a 2009-es üzletpolitikai elképzeléseit ismerteti, és az aktuális gazdálkodásról szóló híreknek van árfolyamhatásuk. A szűkös pénzpiaci környezet miatt kell a tartalékképzésen is javítani, ami a bankcsoport stratégiájának folytatását segítené: vagyis a rövid távú megtorpanás ellenére, később újbóli külföldi akvizíciókat hajthat végre az OTP, amihez megfelelő tőketartalék szükséges. „Rövid távon óvatosan kell viszonyulni a bankpapírokhoz: a piac picit elszaladt a fundamentumokhoz képest, korrekció várható az árazásban, sőt, akár egy komolyabb negatív fordulat lehetősége sem kizárt” - véli a Buda-Cash szakértője. Hozzáteszi: hosszú távon alulárazott a papír, mindenképpen érdemes a vételben gondolkodni.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank részvényelemzője szerint a részvényárfolyamra várhatóan nem lesz hatása a közgyűlésnek, de azért egy-két dolog kiemelendő. Ilyen a szavazati jog 10 százalékban történő maximalizálása, illetve érdekesség, hogy a menedzsment elvileg bejelenthet eredmény várakozásokat, bár ez a gyorsjelentés előtt nem valószínű. Mindemellett az OTP célárfolyama 3790 forint egy éves távlatban.

Az UBS bankház elemzői természetes súlyozás helyett eladásra ajánlják az OTP Bank papírjait, mivel azok szerintük a részvénypiaci korrekció során az indokoltnál többet drágultak. Az OTP részvények árfolyama tegnap a Budapesti Értéktőzsdén 2,44 százalékot zuhant (hétfőn 6,81 százalékos esést követően húzták le a rolót). A kereskedést így több mint két hetes mélyponton: 2363 forinton fejezte be a jegyzés.

Nagy a szóródás a nemzetközi bankházak ajánlásai között. A célárfolyamok 7000 és 1500 forint között ingadoznak a Bloombergen összesített elemzések között. Az alábbiakban a hírügynökségen található célárfolyamok olvashatók: Az UBS-nél eladás, 1750 forintos célárfolyammal. Az UniCredit banknál tartást ajánlanak 2220 forintos várakozással. Az ING vételt ajánl 3260 forintos célárfolyamon, a HSBC semleges: 2300 forintos célárfolyam mellett. A Raiffeisen Banknál 3790 forintos céllal, vétel ajánlott, a Citi is vételt javasol, célárfolyama 2850 forint az OTP-re. A CIB banknál 4300 forintos célárfolyammal vétel javasolt. Alulsúlyozást ajánl a Morgan Stanley 1500 forintos cél mellett, míg a Deutsche Bank vételt ajánl, célárfolyama 3700 forint. A KBC vételre javasolja a bankpapírokat 4450 forintos célárfolyam mellett, a Concorde felülsúlyozásra, 5590 forintos célárral. A Credit Suisse semleges, 2400 forintos áron, a Credit Agricole Cheuvreux célárfolyama 2570 forint. Az Erste 3300 forintos célárral tartást javasol, míg a JPMorgan semleges: 3500 forintos célárfolyamon. A Nomura vételt javasol 4600 forintos célárral, emellett a Wood & Co javasol tartást, viszont célárfolyama 7100 forint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.