BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Tabántól az avantgárdig

Továbbra is piacra kerülnek kiemelkedő alkotások, sőt, akár egész gyűjtemények is, de öszszességében mégis tapasztalható egyfajta kivárás a magyarországi műkincspiacon – vonhatjuk le a következtetést a két vezető aukciósház tavaszi kínálatának áttekintéséből. Kieselbach Tamás árverés helyett a Bedő-hagyaték kiállításával rukkolt elő (VG, május 4., 15. oldal), Virág Judit május 18-i aukcióján pedig viszonylag alacsony tételszámú – 154 – és összkikiáltási értékű – 309 millió forint – anyaggal találkozhatunk. Egy évvel ezelőtt Virág Judit félmilliárd, versenytársa 644 millió forint értékben vitt kalapács alá összesen több mint 450 festményt és grafikát.

Ugyanakkor a kiemelkedő tételeket tekintve nem panaszkodhatunk visszaesésre. A jövő hétfői árverés sztárdarabja Gulácsy Lajos jól ismert, sokszor reprodukált és kiállított alkotása, A mulatt férfi és a szoborfehér aszszony (51. tétel). Az 55 millió forintos kikiáltási ár – ez az eddigi Gulácsy-árak ismeretében korántsem nevezhető merésznek – 11 millióval haladja meg a 2008-as tavaszi árverések csúcsdarabjának, egy Vaszary-festménynek az induló licitjét. Ugyancsak „nagy fogás” a 127. tétel, Aba-Novák Vilmos Szüret című vászna, amely Molnos Péter 2006-ban kiadott monográfiájában még a lappangó művek között szerepelt. A viszonylag korai, 1925 körül készült olajkép – amely 14 millió forintról várja az ajánlatokat – a budai kiskocsmák világába kalauzol el bennünket.

A régi Buda egyik legjellegzetesebb része, a Tabán több jelentős képnek is témája az árverésen. Vaszary János 117. tételszámú alkotásáért 6,5 millió, Fényes Adolfnak a földszintes házacskákat a Várral ellenpontozó festményéért (41.) kétmillió, Schönberger Armand pasztelltechnikájú Tabáni részletéért (113. tétel) 380 ezer forinttól szállhatunk harcba. A 110. számú Boromisza-képen (1,5 millió) budai hegyvidéki kertek virítanak, aki pedig bal parti nevezetességekre kíváncsi, annak érdekes lehet Bernáth Aurélnak az újlipótvárosi Duna-partot ábrázoló alkotása (119., 3 millió).

Az árverés grafikai anyagában igazi szenzációt jelent Bortnyik Sándor Ma albumának egy példánya. A magyar aktivizmus, sőt általában véve a nemzetközi avantgárd kiemelkedő alkotásának számító hat sablonnyomatos temperakép 1921-ben, Bécsben látott napvilágot, mindössze 25 példányban, ezek közül a most előkerült a 18. sorszámot viseli. A gyűjtői csemegét 34. tételként, 14 millió forintról indítja Virág Judit.

Izgalmas kollázsokat találunk Korniss Dezsőtől (20., 25., 480, illetve 550 ezer), Martyn Ferenctől pedig két 1940-ben készült absztrakt-szürrealista tengeri tájkép kerül kalapács alá (9., 120. tétel, egyenként 850 ezer). A két Martyn-vásznat egyébként rendhagyó módon keretezve, két üveglap közé helyezve kínálja az aukciósház; így jól látszanak a sarkokban a művész által betűzött rajzszögek nyomai.

Az árverés második felében több jelentős absztrakt alkotás is szerepel az 1945 utáni időszakból. Ilyen például Hencze Tamás Jelzés című 1969-es vászna (108., 1,4 millió), Keserü Ilona Mind III. című akrilfestménye (134., 1,5 millió), Bak Imre 1970-es Piros-lilája (136., 1,2 millió) vagy Nádler István néhány évvel fiatalabb Csavarása (142., 1,3 millió). Mind a négy tétel a Körmendi–Csák-gyűjteményben volt korábban, és szerepelt a kollekciót bemutató 2001-es albumban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.