BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szerbia bejelentette, hogy nem kíván csatlakozni a NATO-hoz

„Biztosítom, hogy Szerbia soha nem lesz a NATO tagja. Független és szabad politikát folytatunk” – mondta a Taíszsz-nak adott interjújában.

Szerbia emlékszik a NATO 1999-es bombázásának következményeire, ezért az ország soha nem csatlakozik a szervezethez. Ezt október 27-én jelentette be Nenad Popovic tárca nélküli miniszter, aki a nemzetközi gazdasági együttműködés kérdéseit felügyeli.

„Biztosítom, hogy Szerbia soha nem lesz a NATO tagja. Független és szabad politikát folytatunk” – mondta a TASZSZ-nak adott interjújában.

Belgrade,,Yugoslavia,,28,March,1999,-,Thousands,Of,Yugoslavian,Citizens
1999. március 28. – Jugoszláv állampolgárok ezrei vonulnak Belgrád utcáira, hogy megünnepeljék a szerb nemzeti ünnepet, és tiltakozzanak az országuk elleni NATO-támadások ellen / Fotó: Northfoto

Popovic ugyanakkor elmondta, hogy Szerbia továbbra is igyekszik fejleszteni kétoldalú kapcsolatait a BRICS-országokkal, mivel a szövetség tagjai tiszteletben tartják Szerbia területi integritását és független politikáját. A miniszter „nagy rajongója a BRICS-nek”, és szeretné, ha a köztársaság partnerországa lenne a szövetségnek.

Korábban, október 24-én Alexander Vulin szerb miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy a köztársaságnak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy megakadályozza az 1999-es események megismétlődését, amikor a NATO-országok bombázták az ország területét, ezért Belgrád hasznos fegyvereket vásárol Szerbiának, ahol jónak látja. Megjegyezte, Szerbia szabad ország, és önállóan döntheti el, mi a jó neki és fegyveres erőinek.

Szerbia az egyike azon országoknak, amelyek a legközelebb állnak ahhoz, hogy az Európai Unió teljes jogú tagjaivá váljanak – közölteUrsula von der Leyen pénteken Belgrádban. Az Európai Bizottság elnöke rámutatott, az Európai Unió Szerbia első számú kereskedelmi partnere és befektetője, ez a kapcsolat egyre fejlődik, a következő évtől pedig a nyugat-balkáni ország is az Egységes Eurófizetési Övezet (SEPA) részévé válhat, ami könnyebbé és gyorsabbá teszi majd a pénzügyi műveleteket. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.