BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befektetési alapok - Egyik szemük sír, másik nevet

Felemásan sikerült az április a befektetési alapok számára – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adataiból.

A hozamok ugyanis egyértelműen jól alakultak, több mint 50 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát; az értékesítési eredmények azonban siralmasak lettek, a konstrukciókból ugyanis összesen 62 milliárd forintot vettek ki a befektetők. Ennek köszönhetően a negyedik hónapban a több mint két és fél éves mélypontnak megfelelő 2479 milliárd forintra csökkent az alapok összvagyona.

„Az értékpapíralapok esetében a tőkepiaci korrekció eredményeként már határozottan kedvező jelek is tapasztalhatók, bár a hónap összesített adatát még beárnyékolja az ingatlanalapokban tavaly ősszel leadott nagyarányú visszaváltások április folyamán történt teljesítése” – magyarázta Temmel András, a Bamosz főtitkára. Az ingatlanalapok vagyona a visszaváltások miatt több mint 41 milliárd forinttal csökkent áprilisban, így a hónap végén már csak 282,8 milliárd forint maradt bennük.

Az ingatlanalapok alapjaiból 16,5 milliárd forint távozott. A garantált alapoknál is nagy volt a tőkevesztés, 22,6 milliárd forint távozott belőlük. A hónapban hat konstrukció járt le, és bár közülük egyet likviditási alappá soroltak át, a többit pedig nyílt végűvé alakították, sok befektető döntött úgy, hogy nem marad tovább az alapban, hanem a futamidő végén kiveszi a pénzét. Így a tőkevédett konstrukciók vagyona a 3,6 milliárd forintnyi hozam ellenére is csökkent.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.