BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már Buffett sem vásárolgat olyan mohón - Mitől tart a cápa?

Alábbhagyott Buffett lendülete is! Hétvégén tette közzé a Berkshire Hathaway első negyedéves részvényportfoliójának helyzetét, hogy abban milyen változások álltak be – írja a Cashline iránytűje.

A piacok mindig árgus szemmel követik, hogy a befektetési guru cége éppen milyen iparágban, cégben érez potenciált, hisz az előző évtizedekben sok esetben igen jó megérzéssel tapintott rá a befektetési célpontokra, és amúgy is köztudott, hogy Buffett szeret a részvénypiacokon mozgolódni.

Ehhez képest az év elején tapasztalt árfolyameséseket kevésbe lovagolta meg a Berkshire, aminek több oka is lehet: az egyik (ami kevésbé hihető) szerint kicsit megcsappant a készpénz állomány az elmúlt egy év nagybevásárlásainak köszönhetően, a másik szerint inkább még tartalékol további részvénypiaci esésre várva. Ettől függetlenül azért bővült a portfolió, hisz a holding cég tovább növelte részesedését többek között a Wells Fargo (4,3 százalékos tulajdon), US Bancorp és Johnson&Johnson cégekben, ugyanakkor jelentősen csökkent a ConocoPhillips részesedése, hisz számos alkalommal nyilatkozta már Buffett, hogy súlyos hiba volt az olajipari cégbe történt beszállás.

És ne feledjük el, hogy a Berkshire jelentős pozíciókkal bír a Goldman Sachs és General Electric cégekben is, bár ott olyan konstrukciókat dolgoztak ki, hogy évi 10 százalékos hozam biztosan realizálódik a befektetésen, és a hozamot nem befolyásolja a részvényárfolyamok mozgása, ráadásul egyéb olyan konstrukciókat is sikerült kialkudni, ami hasznot termelhet.
 
Mindenesetre az látszódik, hogy a korábbi nyilatkozataival ellentétben Buffett is óvatosabb lett, most már ő sem olyan mohón vásárolgat a piacon, mint tette azt tavaly ősszel, ugyanakkor egyre nagyobb kitettségeket halmoz fel a pénzügyi szektorban, ahol ha ténylegesen beindulnak majd valamikor a normál működési funkciók, akkor tényleg jó befektetés lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.