BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válsághatás: inkább megtakarítunk!

A gazdasági válság hatására csak kis mértékben változott Magyarországon a pénzügyi termékhasználat. Újdonság viszont, hogy a hitelfelvétel helyett most már megtakarítani szeretnénk - mérte fel a GfK.

A GfK Hungária Piackutató friss felmérése szerint a pénzügyi válság nem változtatta meg nagy mértékben a hazai lakosság pénzügyi szokásait. Továbbra is a lakosság mintegy 80 százaléka rendelkezik bankkapcsolatokkal szemben például Szlovéniávan és Ausztriával, ahol 100 százalék körül van az arány.

Magyarországon az eltérést az okozza, hogy a felmérésben részt vevő 15 éven felüliek közül a középiskolások, illetve a legidősebb, nyugdíjas korosztály körében sokan készpénzben kapják a zsebpénzüket, illetve a nyugdíjukat.

A bankkapcsolattal rendelkezők 97 százalékának van folyószámlája, és 79 százalékának bankkártyája, a többi főbb pénzügyi termék (különböző hitelek, értékpapírok) használata lényegesen alacsonyabb: 2-10 százalék között van.

Érdekesség, hogy a válság miatt a lakosság körében a jövőben kevesebben kívánnak hitelt felvenni, mint ahányan megtakarítani, erre a felmérés történetében még nem volt példa. A magyar lakosság eladósodottsága egyébként a régióval összevetve magas. Az emberek 24 százalékának van hitele, megtakarítással viszont csak 14 százalék rendelkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.