BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elég a jó hírekből! A fékre léptek a tőzsdék

A világ irányadó tőzsdéin a befektetők ma visszafogták aktivitásukat, attól tartva, hogy a jelenleg tapasztalható rali nem áll párhuzamban a gazdaság állapotának tényleges javulásával.

0,8 százalékot veszített értékéből a brit FTSE és a német DAX, a francia CAC 40 pedig 0,9 százalékkal gyengébben teljesített tegnaphoz képest – jelenti az AP. Az európai börzék a korábbi ázsiai veszteségeket követték: a hongkongi Hang Seng 0,5 százalékot gyengült, a japán Nikkei pedig 0,9 százalékot bukott.

Miután egyes indexek mintegy 50 százalékot erősítettek március óta, a piacon kezd terjedni a félelem azzal kapcsolatban, hogy talán a pénzpiac megelőzte a reálgazdaság valós javulását. Az aggodalmakat erősítette az is, hogy az amerikai ipari termelés a múlt hónapban az elemzői várakozásoknál jobban, 1,1 százalékkal csökkent.

Az amerikai kötvények magas kamatai és az emelkedő olajár tovább csillapította a kedélyeket a tőzsdéken, amelyek a tapasztalat szerint amúgy is a gazdaság helyreállása előtt fél évvel már elkezdenek ralizni.

A Calyon Credit Agricole elemzője szerint ugyanakkor még korántsem biztos, hogy jelentős korrekcióra kell számítani, mint hogy a korrekciót követelők egy részét pusztán az motiválja, hogy lemaradt a piac erősödéséről. Mitul Kotecha emellett megerősítette: a befektetők gyorsan veszítenek lendületükből. A hangulat vélhetően az amerikai nyitáskor sem változik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.