BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelem! Olcsóbb lett a Diákhitel!

A Diákhitel kamatának mértéke 2009. második félévében 50 bázisponttal, 10,5 százalékra csökken az előző kamatperiódushoz képest. Nem mérséklődik viszont a felvehető összeg nagysága.

A Diákhitel kamatának mértéke 2009. második félévében 50 bázisponttal, 10,5 ra csökken az előző kamatperiódushoz képest – közölte a Diákhitel Központ Zrt. Nem csökken viszont a felvehető összeg nagysága.

A költségtérítéses diákok maximum havi 50 ezer, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek.

Emellett továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket. Egy tavaszi kormányrendelet értelmében, speciális esetben - ha az igénylő szülei már nem élnek, vagy éppen regisztrált álláskeresők – havonta további 10 ezer forinttal nőhet az igényelhető összeg.



A kamat csökkenését egyrészt az indokolja, hogy a következetes finanszírozási politikának köszönhetően az első félévben csökkent a diákhitelezés átlagos forrásköltsége. Emellett a másik két, kamatot befolyásoló tényező (kockázati kitettség és a működési költségek) is kedvezően alakult, és a társaság alacsonyabb működési költség mellett is folytatni tudja a korábbi években elhatárolt költségeinek feloldását, valamint a változatlanul kiváló törlesztési fegyelem is csökkentette a kockázati kitettséget.

A mögöttünk hagyott tanévben összesen 73331 beiratkozott/bejelentkezett hallgatónak – köztük több mint 18 ezer új igénylőnek – folyósítottak Diákhitelt, mintegy 22 milliárd forint értékben. Mára több mint 271 ezren éltek a Diákhitel lehetőségével, és 58 ezren már minden tartozásukat visszafizették. 

A tanévre előírt 8,5 milliárd forint helyett - kihasználva a díjtalan, és közvetlenül a tőketartozást csökkentő előtörlesztés lehetőségét - 14,8 milliárd forintot fizettek be az ügyfelek. Jelenleg 106 ezren törlesztenek. Ebben a tanévben is a korábban megszokott arányban (64 százalék) választották a diákok a szemeszterenkénti egyösszegű kifizetést a havi folyósítással szemben, és továbbra is a magasabb összegek voltak a népszerűbbek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.