BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekord kölcsön az EKB-tól – Tolongtak a segítségért a bankok az eurózónában

Az Európai Központi Bank (EKB) mai közlése szerint rekord mennyiségű, 442,24 milliárd eurónyi hitelt nyújtott 1 százalékos kamatra a pénzintézetek refinanszírozása érdekében.

Az EKB által ma bejelentett, 442,24 milliárdos összeg új rekordnak számít. A korábbi csúcs 348,6 milliárd euró volt, amelyet 2007 december közepén osztott szét a bank a válsággal küzdő pénzintézeteknek az év lezárása előtt – jelenti az AFP.

Az UniCredit elemzője arra számít, hogy a jövőben csökken a bankok igénye a rövidtávú EKB-finanszírozás iránt és egyúttal csökkennek a hosszútávú hitelek kamatai is. Ez esetben az eurózóna egészének kamatai is alacsony szinten maradnak, ami kulcsfontosságú a válság leküzdésében.

Az EKB idáig nem vezette be a Bank of England és a Fed "pénznyomtatási" gyakorlatát, vagyis nem igyekszik pénzzel elárasztani a piacokat a helyzet könnyítésére. Ugyanakkor a mostani rekord alacsony kamat az elemzők szerint a hitelek felvételére sarkallja majd a bankokat különösen, mert az EKB közlése szerint a következő, egy éves futamidejű finanszírozási csomag kamatai már magasabbak lesznek.

A hatalmas pénzmennyiség segítségével az Európai Központi Bank igyekszik csökkenteni a vállalati hitelek költségeit és növelni a gazdasági aktivitást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.