BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig fektet be a magyar - A lakosság csaknem háromnegyedének nincs semmilyen pénzügyi megtakarítása

Magyarországon még mindig nagyon magas azoknak az aránya, akik semmilyen pénzügyi befektetéssel nem rendelkeznek – derül ki a GfK csoport által a The Wall Street Journal Europe megbízásából készített tanulmányból. A magyarok emellett a biztonságos befektetéseket preferálják: alig egytizedük fektet kockázatosabb eszközökbe.

A hazai lakosság 72 százalékának semmilyen befektetése nincsen, és ez az arány alig változott az elmúlt két év alatt – hangzott el a GfK Hungária mai sajtótájékoztatóján.



Hazánkban – közölte Kozák Ákos igazgató – a nyugat-európaihoz hasonlóan magas, 91 százalékos a biztonságosabb befektetéseket preferálók aránya, és csupán a válaszadók nyolc százaléka választaná a kockázatosabb befektetési formákat.

A pénzügyi megtakarítással rendelkezők között viszont Magyarországon változatlanul a bankbetét a domináns. A válaszadók 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendelkezik ilyen jellegű megtakarítással, és 7-7 százaléknak van életbiztosítása, illetve nyugdíj célú megtakarítása.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a részvénybefektetések aránya minimális, egy százalék körül mozog. A megtakarítási kilátásaikat illet?en pedig nagyon pesszimisták a magyarok. 57 százalékuk úgy véli, hogy sokkal kevesebbet takarít meg a következő 12 hónapban, mint jelenleg, egynegyedük pedig úgy látja, hogy valamivel kevesebbet tud majd félretenni, mint korábban. Ehhez képest az Egyesült Államokban a válaszadók összesen 37 százaléka vélekedett úgy, hogy valamilyen mértékben csökkenni fognak új megtakarításai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.