BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó előjel: Már reggel erősödött a forint

Hétfőn nyugodt napra számíthatnak a közép-kelet-európai valuták, helyi makroadatok híján főleg a nemzetközi piaci irányzat lesz meghatározó, írta elemzők véleményét idézve hétfőn a Dow Jones hírügynökség.

Ebből a szempontból a távol-keleti részvénypiacok hétfői, meredek emelkedése, a New York-i határidős jegyzések erősödése és a dollár gyengülése a főbb valutákhoz képest - jó előjel. 

A forint pénteken 0,33 százalékot vesztett, a cseh korona 0,09 százalékot nyert, a zloty 0,40 százalékot vesztett az euróval szemben. Hétfőn kora reggel a forint átlépte a 275-ös lélektani határt az euróval szemben, 274,45 ön állt, a dollár 193,95-ért, a svájci frankot 180,59 forintért jegyezték a bankközi piacon.

A forint és a zloty pénteki, kiigazítás jellegű gyengülését további visszaerősödés követheti. A forint már csütörtökön kissé gyengült, mert a több mint egy éve első eurokötvény-kibocsátás sikere megnövelte a hó végi kamatcsökkentés esélyét a befektetők szemében. Újabban azonban más megfontolás érvényesülhet: a sikert a piac Magyarország hitelképessége növekedésének is tulajdonítja, és ez mindenképpen forinterősítő tényező.

Továbbá a magyar eurokötvényt a befektetők július 28-i határidővel vásárolják meg, éppen egy nappal a Magyar Nemzeti Bank jövő hétfőn, július 27-én esedékes kamatdöntése után, és a befolyó összeg - egymilliárd euró - forintra váltásának kilátása szintén erősítő tényező a forint számára. És éppen, mert a piac kamatcsökkentésre számít, addig a külföldi alapok még ki akarják használni a magasabb hozamot a hozamelőnyjátékban (carry trade), ezek az "előre hozott" vásárlások szintén javíthatnak a forinton.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.