BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lesz új valuta vagy sem? Kína stabil dollárt szeretne

Kína ma délután bejelentette, hogy stabil dollárra számít, ezzel is megpróbálva letörni azokat a spekulációkat, melyek azután kaptak szárnyra, hogy a Kínai Központi Bank délelőtt nyilvánosságra hozta, hogy lehetővé szeretnék tenni, hogy a külkereskedők jüanban teljesíthessék tranzakcióikat.

A bejelentés után nem sokkal olyan pletykák kezdtek keringeni, hogy Kína egy új nemzetközi fizetőeszköz szükségességét szeretné felvetni a jövő heti G-8 csúcson. He Yafei külügyminiszter helyettes elmondta, hogy nem tart attól, hogy Kína erőltetné a téma napirendre vételét.

 

„Reméljük, hogy a fő tartalékvalutának számító amerikai dollár árfolyama stabil lesz.” – mondta el He ma Pekingben. Bejelentése után erősödött a dollár, mivel sikerült valamelyest eloszlatni azt a feltételezést, hogy Kína az 1,95 ezer  milliárd dolláros devizatartaléka diverzifikálására készült.

 

 

Kína az amerikai kincstárjegyek legnagyobb külföldi tulajdonosa, több mint 763,5 milliárd dollár értékben birtokol ilyen papírokat. Barack Obama elmondta, hogy továbbra is számít Kínára, mint vásárlóra, mivel az adminisztráció rekord mennyiségű kötvény értékesítésére készül, hogy finanszírozza az elnök 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.