BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyomás alá került az OTP - Hatalmasat zuhant

Hatalmasat zuhant az OTP Bank részvényeinek ára szerdán a Budapesti Értéktőzsdén, a kereskedés végén 3194 forintot ért a bankpapír, 5,47 százalékkal kevesebbet mint egy nappal korábban. Pedig a kereskedés záró szakaszában már korrigált a részvény árfolyama, néhány perccel három óra előtt ugyanis még csak 3119 forintot adtak érte, ami 7,69 százalékos esésnek felelt meg.

 Bár a bankpapír szerdán az egész kereskedés során a keddi záróára alatt forgott a tőzsdén meredek lejtőre csak kora délután került az árfolyam. Nagyjából akkor, amikor több nyugati hírügynökség, és újság is közzétette Urbán Lászlóval, az OTP Bank vezérigazgató-helyettesével készített interjút.

Urbán a nyilatkozatában elmondta, hogy az OTP egyelőre tarja a 2009-re vonatkozó 150 milliárd forintos profitcélját, és továbbra is úgy ítélik meg a banknál, hogy 2010 végéig nem lesz szükségük friss tőkére. Ha mégis piaci tőkebevonásra szánná el magát a bank, akkor valószínűleg csak referencia mennyiségű értékpapírt bocsát ki az OTP - tette hozzá Urbán.

A vezérigazgató helyettes szerint idén tovább romlik majd a bank hitelállományának minősége, és a mélypontot csak 2010-ben érheti el. A nem problémamentes hitelek aránya a teljes állományon belül az ukrán leánynál nem növekedett jelentős mértékben az első negyedév óta - továbbra is 11 százalék körüli -, Magyarországon pedig az 5-6 százalékos sávba emelkedett. A kockázati költségek negyedévenként 40-50 milliárd forintra rúghatnak az OTP korábbi számításai szerint, és a második negyedévben valószínűleg ebbe a tartományba esett a mértékük. A külföldi leányoknak az idén 100-200 millió dollár friss tőkére lesz még szükségük, főként a bankok tőkeellátottságára vonatkozó, felügyeleti előírások változása miatt - jelezte Urbán.

Az OTP nem tervezi egyik leánybankja eladását sem, de a válság után megvizsgáljuk piaci részesedéseinket, és ennek függvényében hozzuk meg a döntéseket - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

A nyilatkozat tehát nem tartalmazott különösebben nagy meglepetéseket, összességében nehezen magyarázható kizárólag ezzel az OTP tegnapi mélyrepülése. Lapunk nyilatkozó elemzők szerint szerepet játszhatott a korrekcióban a forint július elseje óta bekövetkezett gyors ütemű leértékelődése, de akár az is, hogy  március óta jó befektetésnek bizonyult OTP papírból sokan most veszik ki az elért profitjukat. A mélyrepülésben szerepet játszhatott az amerikai tőzsde nyitása is, hiszen a tengerentúlon 3 havi mélypontjára süllyedt az S&P 500 index, és többek között a bankszektor papírjai is nyomás alá kerültek.

Az OTP profiljához hasonlóval rendelkező nagy osztrák bankok árfolyama is esett tegnap, igaz korántsem olyan mértékben, mint a magyar társuké. Az Erste Group részvényeinek árfolyama a bécsi tőzsdén 3,17, a Raiffeisen-é pedig 1,05 százalékkal zárt alacsonyabban, mint egy nappal korábban.

Az OTP hirtelen árfolyamzuhanása az elemzői célárakat vizsgálva sem teljesen érthető. Igaz a Cashline a héten komoly korrekciót sejtve a bankpapír eladását ajánlotta, és a kedvező beszállási pontot 1400-1800 forint közötti szinteken állapította meg, de sokan másként vélekednek a papír kilátásairól. (Egyelőre inkább a Cashline elemzőinek volt igaza, de nagyoön messze még az 1400-1800 forintos árfolyam.) A Wood elemzője például felülteljesítést vár a papírtól és 4500 forintos célárat állapított meg. Szintén július első napjaiban ajánlotta tartásra az OTP-t - 3260 forintos célár mellett - az ING szakértője.

Június végén pedig az előző kettőnél is jóval optimistább elemzői vélemények kerültek nyilvánosságra. Ilyen például a KBC 5670 forintos célára melletti vétel ajánlása, vagy a JPMorgan 6200 forintos célárú felülsúlyozási javaslata. Június közepén pedig vételt ajánlott a papírra 4700 forintos célár mellett a CIB elemzője, Dobár Péter, és tartást 4260 forintos célár mellett Herczenik Ákos, a Raiffeisen bank elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.