BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jegybankelnök indul a Superman szereplőválogatásán

Új szerepben a Fed elnöke - Ben Bernanke újabb területen is kipróbálja magát, hisz indul az új Superman film szereplőválogatásán, felbátorodva azon múlt heti kijelentésén, hogy a világ jegybankjai – élen a Feddel – megmentették a világot a nagy globális összeomlástól – írja a Cashline.

A bankár véleménye szerint a növekedési pályára történő visszatérés esélyei jónak mondhatóak, bár még most is komoly kihívások előtt áll az USA és a világgazdaság.

Mindenesetre Bernanke kijelentése és a vártnál sokkal jobb lakáspiaci adatok katapultba ültették a világ tőzsdéit, új lokális csúcsokra repítve az árfolyamokat, amelynek egyelőre kevésbé látni a végét, mivel annyira optimista mindenki. Nem lenne meglepő, ha a héten számos új elemzés és kommentár látna napvilágot a további emelkedés alapjait taglalva, egyre mesésebb célárfolyamokat meglebegtetve a befektetők előtt.

Ugyanakkor a jegybankárok találkozóján az EKB elnöke, Trichet józanabbnak tűnt amerikai kollégájánál, továbbra is a mostani folyamatok törékenységére hívta fel a figyelmet, kiemelve azt, hogy tanulni kell mindenkinek az elmúlt időszak tapasztalataiból, nem szabad újra kísértésbe esni.

Roubini viszont rendíthetetlen! Az elmúlt években híressé vált közgazdász továbbra is kitart azon véleménye mellett, hogy továbbra is jelentős kockázat van egy "W" alakú recesszióra, a fejlett országok az év második felében elérhetik a gödör alját, és a következő években az egészséges növekedés alatti mértékben növekedhetnek a gazdaságok. Az egyik legnagyobb probléma a duzzadó költségvetési hiány, amelyet adónöveléssel és kiadáscsökkentéssel sem lehet hatékonyan kezelni, mivel akkor a gazdaság éledezését fojtják el.

Ugyanakkor, ha fennmaradnak a mostani nagy hiányok, azok hosszú távon az inflációt fogják fűteni, még akkor is, ha ezt most nem látni. Ennek eredője lehet a hozamok emelkedése is, ami meg a finanszírozást fogja megnehezíteni, nem is beszélve arról, hogy a nyersanyagárak jóval meredekebben emelkednek, mint azt a fundamentumok indokolják, ami mögött jelentős spekulatív elemek is fellelhetőek. Ha újra elszáll az olajár, akkor az óriási nyomás alá fogja helyezni a világgazdaságot, amiből nehezen lesz kiút.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.