BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Likviditási lufi fújja a magasra az OTP árfolyamát

Tovább emelkedett kedden a BUX és a vezető részvények árfolyama. Az OTP 5119 forinton zárt, de a szakértők szerint ismét lufit fújnak az intézményi befektetők.

Kedden is tovább toporzékolt a bika a Budapesti Értéktőzsde parkettjén. Az irányadó részvényindex, a BUX folyamatosan menetelt felfelé, és 2,4 százalékkal 19 882,17 pontig emelkedett a nap végére. A forgalomra sem lehetett panasz: az átlagos volumen több mint kétszeresét, 43,3 milliárd forintot tett ki.

A legkapósabb részvény ezúttal is az OTP volt, amelyre 32 milliárd forint értékben kötöttek ügyleteket. A vezető hazai hitelintézet részvénye a nap végére 2,4 százalékkal 5119 forintig emelkedett, ám napközben 5200 forinton is forgott. A kisebbik bankpapír, az FHB is áttört egy lélektanilag fontos határt: 3,8 százalékos emelkedés után 1000 forinton zárt. Ezzel mindkét pénzügyi részvény több mint 10 hónapos csúcson zárt, utoljára tavaly október elején volt hasonlóan magas az árfolyamuk.

A többi vezető részvény árfolyama is emelkedett. Szintén tavaly október eleji szintekre erősödött vissza a Mol és a Magyar Telekom. Az olajtársaság részvénye 3,4 százalékot szedett magára, és 14890 forintos árfolyamon vonult le a parkettről, a távközlési cégé pedig 4,5 százalékos rali után 790 forintig erősödött.

A gyógyszergyári papírok teljesítménye valamivel szerényebb volt, de azok is pluszban zártak. A Richter 0,01 százalékot erősödve 39200 forinton fejezte be a kereskedést, ami több mint másfél éves csúcsnak felel meg, az Egis 0,48 százalékkal 20600 forintig ralizott, s ezzel 2007-es novemberi szintre erősödött vissza az árfolyama.

A részvénypiac tehát szemmel láthatóan kezd visszatérni a Lehman Brothers csődje előtti szintekre, a szakértők azonban arra figyelmeztetnek, az árfolyamok csak egy likviditási lufi miatt emelkednek, amely bármikor kipukkadhat. „Ez a helyzet a kormányzati mentőcsomagok és nullára csökkentett alapkamatok miatt alakult ki. A bankok a tőzsdére viszik a pénzüket, mert kicsi az alapkamat” – mondja Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője. „Ennek azonban lesznek mellékhatásai: megszorító intézkedésekre kényszerülnek majd a kormányok” – figyelmeztet Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője. Sarkadi szerint a lufi bármikor kidurranhat, akár már az ősszel is, de jövő év elején is. Blahó szerint kulcsfontosságú, hogy ha a nyári szünet után visszatér a komoly forgalom a külföldi tőzsdékre, merre indulnak meg a piacok.

Az OTP-vel kapcsolatos várakozások vegyesek. A részvényről a legoptimistábban az elmúlt napokban a japán Nomura befektetési bank nyilatkozott, amely a bankpapír 12 hónapos célárfolyamát 26 százalékkal 5800 forintra emelte, miközben továbbra is vételre ajánlja a részvényt. A Citigroup is emelt a céláron, ám sokkal szerényebb mértékben: 3885 forintról 4224 forintra növelte azt. A hazai elemzők is sokkal alacsonyabb fair árat mondanak a hitelintézet részvényére, mint a Nomura.

A Concorde például sötétnek látja az OTP jövőjét a nem teljesítő hitelek szaporodása miatt, és különösen Ukrajnában ítéli aggasztónak a helyzetet. A hazai brókercég az OTP-re adott idei profitvárakozását ugyan 85 milliárdról 140 milliárd forintra emelte a napokban, a következő két évben azonban továbbra sem számít a profit emelkedésre, így év végi fair érték várakozása 4301 forint maradt a részvényre. A Raiffeisen szintén 4000 és 4500 forint között gondolja a bankpapír fair értékét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.