BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyen érintette a válság az OTP-t

Az egy évvel ezelőttivel nagyjából azonos, 213 milliárd forintos második negyedéves adózott profitot várnak összességében véve a hazai tőzsdecégek gyorsjelentéseitől az Erste Bank elemzői, igen vegyes egyéni teljesítmények mellett – derül ki a hitelintézet által lapunkhoz eljuttatott összesítésből.

A szakértők szerint ugyanakkor nem árt óvatosan bánni a magyar részvényekkel: a javuló profitok hátterében ugyanis nem egy esetben a pénzügyi tevékenység egyenlegének javulása, s nem a működési eredmény felfutása áll. A változó eredmény a négy nagy tőzsdecégre is igaz.

Bár a Richter gyógyszergyár kedden a bázisidőszakinál jóval kedvezőbb eredményről adott számot – megduplázta, 105,1 százalékkal, 27,7 milliárd forintra növelte féléves konszolidált adózott nyereségét –, a másik három hazai blue-chipnél már korántsem ilyen kedvezők a kilátások.

A Mol várhatóan csaknem 25 százalékkal nagyobb adózott eredményről számol majd be a második negyedévre vonatkozóan, ám ez javarészt a devizapozíciókon elért 115 milliárd forintos nyereségnek tulajdonítható. A magyar olajcég mindeközben továbbra is szenved az alacsony finomítói árrésektől, illetve az sem jön jól a társaságnak, hogy a nyersolaj ára is jóval alacsonyabb szinten áll, mint egy évvel ezelőtt.

Az első számú magyarországi hitelintézetet, az OTP-t – mutatnak rá az Erste elemzői – pedig nagyon mélyen érintette a válság, amelynek hatásaként a céltartalékok triplázódására kell számítani. (Ez nagyjából 50 milliárd forintot jelenthet.)

A növekvő kamatmarzsok pedig nem tudják ellensúlyozni a kedvezőtlen hatásokat, ennek megfelelően az Erste szakértői a negyedéves nettó nyereség hozzávetőlegesen 35 százalékos mérséklődését várják.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.