BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyerésben a régiós tőzsdék

Óriási lendülettel kezdték a hetet a régiós részvénypiacok, a térség fő tőzsdemutatói kivétel nélkül napi két százalék feletti emelkedést produkáltak.

Csaknem egyéves csúcsra, 19 400 pont fölé kúszott tegnap a BUX index, ez kiugró, 6,61 százalékos napi emelkedés eredménye: a szárnyalás leginkább a majdnem tízszázalékos pluszban, épp 5000 forint alatt záró OTP-nek volt köszönhető.

Mérsékeltebb ütemben bár, de jelentősen emelkedett a többi régiós tőzsdemutató is. A derűs hétkezdet nem meglepő: a JPMorgan pénteken javította (két fokozattal) felülteljesítőre a régiós részvénypiacok besorolásait. A befektetési ház lépését alátámasztja, hogy nagy többségbe kerültek augusztusra azok a pénzügyi elemzők, akik a konjunkturális helyzet érdemi javulását várják Közép- és Kelet-Európában ebben a fél évben.

Közben tegnap újabb 50 bázisponttal, 8 százalékra mérsékelte az irányadó rátát az MNB monetáris tanácsa, az elemzői várakozásoknak megfelelően.

Az optimista részvénypiaci hangulat több szempontból sem meglepő. A kedvező amerikai és európai makroadatok növelik a kockázati étvágyat a nagybefektetők körében, így előtérbe kerülnek a feltörekvő piaci részvények is. Sokat dobhatott a hangulaton az is, hogy a JPMorgan bankház egyből két lépcsővel javította a régiós részvénypiacok kilátásait: a cseh és a lengyel mellett a magyar részvénypiacot is a korábbi alulteljesítőről rögtön felülteljesítőre minősítette, azzal indokolva a lépést, hogy a szűkülő hitelspreadek és az eurózóna javuló gazdasági teljesítménye katalizátorként szolgálhatnak az érintett országoknál.

A JPMorgan elemzői rámutattak arra is: a három régiós gazdaságban a külkereskedelmi mérlegek látványosan javultak, hiszen az első fél évben eddig nem látott mértékű, 1,4 milliárd eurós többlet keletkezett. A német gazdasági aktivitás élénkülése a JPMorgan szakértői szerint szintén használhat az érintett államoknak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.