BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Száguldó régiós tőzsdék

Tőkepiac. Óriási lendülettel kezdték a hetet a régiós részvénypiacok, a térség fő tőzsdemutatói kivétel nélkül napi két százalék feletti emelkedést produkáltak. A budapesti tőzsdemutató, a BUX ezúttal túlszárnyalta a többi index teljesítményét is: 6,61 százalékos emelkedést követően 19 416 ponton – csaknem egyéves csúcson – fejezte be a tegnapi kereskedést. Az első számú magyar tőzsdeindex leginkább a nagyobbik bankpapírnak köszönhette a szárnyalást: az OTP papírjai késő délután már éppen 5000 forint alatt cseréltek gazdát, és a 40 milliárdos összforgalomnak nagyjából háromnegyedét generálták.

Az optimista részvénypiaci hangulat több szempontból sem meglepő. A kedvező amerikai és európai makroadatok növelik a kockázati étvágyat a nagybefektetők körében, így előtérbe kerülnek a feltörekvő piaci részvények is. Sokat dobhatott a hangulaton az is, hogy a JPMorgan bankház egyből két lépcsővel javította a régiós részvénypiacok kilátásait: a cseh és a lengyel mellett a magyar részvénypiacot is a korábbi alulteljesítőről rögtön felülteljesítőre minősítette, azzal indokolva a lépést, hogy a szűkülő hitelspreadek és az eurózóna javuló gazdasági teljesítménye katalizátorként szolgálhatnak az érintett országoknál.
A JPMorgan elemzői rámutattak arra is: a három régiós gazdaságban a külkereskedelmi mérlegek látványosan javultak, hiszen az első fél évben eddig nem látott mértékű, 1,4 milliárd eurós többlet keletkezett. A német gazdasági aktivitás élénkülése a JPMorgan szakértői szerint szintén használhat az érintett államoknak.

A részvénypiaci felminősítés mellett az OTP árfolyamára jótékonyan hathatott az is, hogy a Concorde Értékpapír Zrt. „átfésülte” a bankra vonatkozó modelljét, és megemelte eredményvárakozását is. (A Concorde az idei profitvárakozást a korábbi 85 milliárdról 140 milliárd forintra emelte.) Azonban figyelembe kell venni – hívta fel a figyelmet Vágó Attila, a cég elemzője –, hogy az alacsonyabb céltartalékképzés a jövőbeli eredményesség csökkenését jelenti, és azt is nehéz megjósolni, hogy a céltartalékkal le nem fedett hitelek közül mennyit és mikor kell majd leírni.

„Úgy tűnik, hogy az OTP célja a jövőbeli profitok kisimítása, így jelenleg annyit lehet prudensen megbecsülni, hogy csökkentjük a 2011-es eredményvárakozásunkat a 2009-es becslésünk megemelése érdekében, valamint a 2010-es céltartalék-képzési várakozásunkat is megemeljük 10 százalékkal” – mutatott rá az elemző. Mivel a Concorde a következő két évben továbbra sem számít a profit emelkedésére, így év végi fair érték várakozásuk továbbra is 4301 forint maradt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.