BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Citigroup megtanulta a leckét - A folyamatok előreszaladtak

Roubini szerint kicsit előreszaladtak a folyamatok. A napjainkban sokat emlegetett közgazdász szerint a következő hónapokban korrekcióra lehet számítani mind a részvény-, mind a nyersanyagpiacokon, hisz azok túl sokat emelkedtek túl hamar és túl gyorsan – tudósít a Cashline.

Az árfolyamok csökkenését az is előidézheti, hogy a befektetők rájönnek arra, hogy mégsem lesz olyan dinamikus a gazdaság talpra állása, mint azt sokan állítják, illetve a V-alak helyett inkább U-alakú lehet a felépülés pályája.

Ugyanakkor rövid távon továbbra is szükség van a monetáris és fiskális ösztönzőkre, hogy elkerülje a világ a mélyebb recessziót, valamint a deflációt, viszont ez a mostani szinte ingyen pénz már most is eszközlufiba torkollott a részvény- és a nyersanyagpiacokon, na meg a feltörekvő régiókban. Ennek hozadéka viszont újra a pénzpiacok instabilitása lehet, ha nem történik semmi változás a mostani monetáris magatartásban.

Citigroup részvényesek sürgetik az állam kiszállását. Alwaleed bin Talal herceg szerint az amerikai kormányzatnak minél előbb ki kellene szállnia a Citiből, mivel az bizalomerősítő lépés lehetne, megerősítené a befektetőket abban, hogy a bank állami segítség nélkül is működőképes. A herceg szerint, aki amúgy a legutóbbi kimutatások szerint közel 4 százalékot birtokol a Citi részvényeiből, a pénzintézet jövőre újra profitot termelhet működési szinten (már nem csak az egyszeri tételeknek és a számviteli "trükköknek" köszönhetően). Hiszen a Citigroup megtanulta a leckét, és most már a jövőre tud koncentrálni, melyet a 100 milliárd dolláros törzstőke is garantál, mely a legmagasabbnak számít az iparágban.

Csak érdekességképpen, a korábban szebb napokat megélt és pénzügyi hipermarketként emlegetett Citigroup az év elején még csődközeli állapotban volt, most meg egyre többen optimisták a jövőjét illetően. Ezt maximum az lehetne kommentálni, hogy a szakadék szélén volt, és most tett egy nagy lépést előre. Persze ez erős túlzás is lehet, mivel annyira fontos szereplője a Citi a világ pénzügyi rendszerének, hogy kevésbé valószínű, hogy az USA engedi bedőlni, nem is beszélve arról, hogy óriási pénzt tettek bele.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.