BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó adósként olcsóbb hitelt kaphatunk

Önkéntes alapon startol a bankok pozitív adóslistája. Ha hozzájárulunk, akkor a hitel felvételekor bekerülünk egy központi rendszerbe. Állítólag jó adósként majd olcsóbb hitelhez juthatunk. Az adatvédelmi ombudsman azonban kételkedik ebben, és vizsgálódni fog.

Indul a bankok úgynevezett pozitív adóslistája, egyelőre azonban önkéntes alapon. Évek óta szeretnének a pénzintézetek egy listát a jó hitelfelvevőkről, azaz azokról az ügyfelekről, akik pontosan fizetik a kölcsön részleteit. Nekik olcsóbban nyújthatnának hitelt. Legalábbis ez a legfőbb érvük mellette. Csakhogy az adatvédelmi ombudsman szerint egy ilyen lista csak a bankok érdekeit szolgálná - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Ezért egyelőre nem született törvény a lista létrehozásáról. Most a hitelintézetek többsége úgy döntött, hogy ha nem lehet kötelező jelleggel, akkor önkéntes alapon hozzák létre a pozitív adóslistát. Ehhez már a bankok többsége csatlakozott - mondja Rácz Lajos, a Központi Hitelinformációs rendszert működtető BISZ Zrt. szolgáltatásfejlesztési igazgatója. A rendszerbe önkéntesen lehet belépni, mindenkinek aki hiteljellegű szerződést köt pénzintézettel. Jelenleg 158 partnerük van. Bankok, bankfiókok, szakosított pénzintézetek, lízingcégek, takarékszövetkezetek – mondta el.

A bankok jelenleg tesztelik a rendszert, a következő hónapokban pedig egyre több helyen kérdezik meg a hitelfelvevő ügyfelet, hogy megengedi-e az adatai rögzítését. Várhatóan januártól lesz általános az a gyakorlat, hogy a kölcsön felvételekor csatlakozhat az ügyfél a listához. A bankok pedig jutalmazzák majd a jó ügyfelet - hangsúlyozza Rácz Lajos. Ha a bank megtudhatja azt, hogy az elmúlt években az ügyfél több helyen vett fel hitelt, és azt a hitelt pontosan törlesztette, akkor nem az ismeretlen, nagy kockázatú, hanem jobban ismert, alacsony kockázatú ügyfélnek minősül, és ezeket az ügyfeleket szerte a világon, mindenütt a bankok jutalmazzák, bónuszokat alkalmaznak – közölte.

A rendszer önkéntes, eddig a lakossági piac 70 százalékát kitevő hitelintézetek csatlakoztak hozzá. Van azonban egy-két nagy bank, amelyik egyelőre nem. Az OTP Bank inkább a kötelező listát támogatná - mondja Korba Szabolcs vezető jogtanácsos. Az OTP alapvetően a törvényi pozitív adóslistában érdekelt, annak létrehozatalában működött közre - jelentette ki. Abban az esetben, ha az adóslista a törvényben meghatározott módon nem jöhetne létre, megfontolják, hogy az önkénteshez milyen feltételekkel és hogyan csatlakozzanak.

A bankoknak jelenleg is van egy listájuk, nevezetesen a saját ügyfeleikről. Mégis nagyon kevés az a bank, amelyik valóban tesz különbséget a korábbi jó adósai és az utcáról beesett adósok között. Ez csak a saját banknál meglévő előéletét tartalmazza az adott adósnak. Azonban ez semmilyen formában nem ad képet arról, hogy a másik 41 magyarországi banknál vajon milyen előélete van az illetőnek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.