BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehezen talál irányt a forint

Hektikus mozgást végzett délelőtt a magyar fizetőeszköz árfolyama, miután a vártnál nagyobb mértékű szeptemberi inflációs esésről számolt be a statisztikai hivatal.

A hazai deviza árfolyama 267,22 és 268,50 forintos sávban mozgott az euróval szemben, míg a svájci frank ára 176,20 és 177 forint között ingadozott. A dollár 180,50 forintról 182 forint közelébe drágult.

Szeptemberben az éves alapon számolt pénzromlás üteme 4,9 százalékra mérséklődött az augusztusi 5 százalékról, szemben az előzetes 5,2 százalékos elemzői várakozással.

Szakértők szerint a javuló inflációs környezet gyorsíthatja a jegybank kamatvágási ciklusát. „További vágás várható az irányadó rátában” – mondta Kondrát Zsolt, az MKB szakembere a Bloombergnek.

A hírügynökségen megkérdezett 8 közgazdász véleménye szerint a Magyar Nemzeti Bank október 19-i ülésén 50 bázisponttal 7 százalékra vághatja tovább az irányadó kamatot. Pasquale Diana, a Morgan Stanley londoni szakértője ehhez hozzátette: 50 bázispontos vágásokat hajthat végre a jegybank, amíg az irányadó ráta 6 százalékra nem süllyed, de lehet, hogy ezt követően is folytatja a meredek vágást.

„Jövőre is zuhanni fog az infláció, mivel a gazdasági aktivitás továbbra sem lesz számottevő, köszönhetően a szigorú költségvetési politikának” – mondta Radoslaw Bodys, a Bank of America-Merrill Lynch elemzője.

A térség devizái gyengültek kedd délelőtt: a lengyel zloty 4,20-as szintről 4,225-re csúszott vissza a közös pénz ellenében, míg a cseh korona árfolyama 25,80-ról emelkedett 25,874-re az euróval szemben. Lengyelországban ma kezdődik az állami PGE áramszolgáltató 15 százalékos privatizációja, amelyért 5 milliárd zloty-s bevételt remél a kormány.

Elemzők szerint, a nagyobb érdeklődés erősítően hat majd a zloty árfolyamára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.