BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rossz lóra tehettek a tagok

Több mint százezer volt a ki-, illetve a belépések száma az első fél évben a magánnyugdíjpénztáraknál – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adataiból. A kasszák közötti vándorlások élénkülésében közrejátszhatott, hogy a tagok elégedetlenek lehetettek a tavalyi hozamokkal, de az ügynökök fokozódó aktivitása is szerepet kaphatott benne. A kasszák az első hat hónap alatt működési költségük mintegy nyolcadát – több mint egymilliárd forint – fordították a tagszervezéssel kapcsolatos ügynöki kiadásokra, 25 százalékkal nagyobb összeget, mint tavaly. „Előfordult, hogy egész hálózatok álltak át arra, hogy átcsábítsák az ügyfeleinket” – hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezetője.

Önmagában azzal persze nincs probléma, ha egy magán-nyugdíjpénztári tag szolgáltatót vált, a döntést azonban – különösen a tavalyi árfolyamveszteség után – érdemes alaposan átgondolni, mivel a meglévő kasszánál még csak virtuálisan jelentkező veszteség az újnál könnyen valós mínusszá változhat. Valószínűsíthető, hogy az első fél év pénztárváltói közül sokaknál ez történt, a PSZÁF adatai szerint ugyanis az idén elért hozamok és a taglétszámváltozások között semmiféle megfelelés nincs.

A legtöbb ügyfél az OTP Magánnyugdíjpénztárt hagyta el, amelynek a taglétszáma több mint húszezer fővel csökkent a vizsgált időszakban. A kassza portfólióinak idei teljesítménye viszont kifejezetten jó, különösen ami a legnagyobb növekedési alapot illeti. Ez az év eleje óta október közepéig 31,6 százalékot szedett magára, ezzel a második legmagasabb hozamot érte el a kategóriájában. A csoportelső a növekedési alapoknál a Quaestoré lett, 34,7 százalékos teljesítményével. Ez a szép eredmény is kevés volt azonban ahhoz, hogy a kassza növelni tudja taglétszámát: az első hat hónapban a tagok több mint 4 százaléka, csaknem háromszáz fő fordított hátat a pénztárnak. A kiegyensúlyozott és klasszikus alapoknál a hozamok terén a Dimenzió viszi a prímet, de a kassza növekedési alapjára sem lehet panasz, a pénztártagok száma azonban ennél a piaci szereplőnél is csökkent az első fél évben.

Volt azonban több pénztár is, amely sikeresen toborzott új tagokat, különösen igaz volt ez a biztosítói háttérrel – s így komoly ügynökcsapattal – is rendelkező kasszákra. A legeredményesebb ezen a téren az ING kasszája volt, amelynek a tagállománya csaknem 33 ezer fővel gyarapodott az első hat hónapban. Az ebbe a pénztárba átlépők egyébként valószínűleg elégedettek, a kassza portfóliói ugyanis hozam tekintetében mindhárom kategóriában dobogós helyen állnak.

A többi nagy sikerrel toborzó pénztárnál azonban már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Csaknem ötezer fővel gyarapodott például az Axa csoporthoz tartozó Premium taglétszáma, miközben a pénztár hozamai az idén a legalacsonyabbak közé tartoztak. Megközelítőleg 14 ezerrel nőtt az átlag alatt teljesítő Allianz Magánnyugdíjpénztár taglétszáma is, a Generalié pedig több mint 14 ezerrel gyarapodott, igaz, az Allianzénál jobb teljesítmény mellett. Nem egészen hétezer fővel bővült a szintén átlag alatt muzsikáló Erste Magánnyugdíjpénztár taglétszáma is, ők azonban a további toborzásról egyelőre lemondhatnak, a PSZÁF ugyanis július közepén tagfelvételi zárlatot rendelt el az intézménynél az ott talált hiányosságok miatt. HB

Választható portfólió az MKB-nál

Négy eltérő kockázati szintű opció bevezetésével a jövő év elejétől választható portfóliós rendszert indít az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes ága. A legbiztonságosabb a bankbetétbe fektető Kiszámítható portfólió, de az elsősorban állampapírokat tartalmazó Klasszikus alap szintén alacsony befektetési kockázatú.

A részvényekkel is rendelkező Kiegyensúlyozott alap már középtávon mérsékelt kockázatot jelent, míg a magas részvényhányadú Növekedési portfólió a dinamikus, de kockázatos befektetés lehetőségét hordozza magában hosszú távon.

Szintén újdonság, hogy az eddigi forintalapú rendszer mellett a pénztár a jövőben elszámolóegységekben is nyilvántartja a tagok követeléseit.

A részvényekkel is rendelkező Kiegyensúlyozott alap már középtávon mérsékelt kockázatot jelent, míg a magas részvényhányadú Növekedési portfólió a dinamikus, de kockázatos befektetés lehetőségét hordozza magában hosszú távon.

Szintén újdonság, hogy az eddigi forintalapú rendszer mellett a pénztár a jövőben elszámolóegységekben is nyilvántartja a tagok követeléseit.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.