BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szeretnénk takarékoskodni, csak nem tudunk

Az emberek döntő többsége egyetért azzal, hogy a takarékoskodás alapvetően szükséges, ennek ellenére hatból öten úgy gondolják, hogy az ő családjuk nem él takarékosan

A válság hatására mindössze a lakosság 3 százaléka tudta növelni megtakarításait. A válaszadók háromnegyede szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben nehéz takarékoskodni, de csak 20 százalékuk gondolja úgy, hogy manapság nem is éri meg - ismertette a felmérés eredményeit Bacher János, a GfK igazgatója csütörtökön, az OTP Takarékossági Világnap alkalmából tartott tájékoztatóján.

Az igazgató elmondta: a válaszadók kétharmada szerint a bankok tudnak segíteni az ügyfeleknek válság idején, mégpedig a lakossági hitelek átstrukturálásával, a megtakarításokra fizetett nagyobb kamatokkal, valamint tanácsokkal a megtakarítások optimális kezeléséhez.

A magyar lakosság mintegy 70 százaléka számára fontosak a megtakarítások, a lakosság 13 százaléka a mostaninál többet akar megtakarítani a következő 5 évben, 56 százaléka pedig ugyannyit szeretne félretenni, mint napjainkban - mondta Sztanó Imre, az Erste Bank Hungary Nyrt. lakossági üzletágának vezetője csütörtökön Budapesten, a bank sajtótájékoztatóján.

A Takarékossági Világnap alkalmából tartott tájékoztatón az üzletágvezető kiemelte: az Erste Bankcsoport a kelet-közép-európai térségben felmérést végzett a lakosság megtakarítási tapasztalatairól, ami azt mutatta, hogy leginkább a magyar és a román lakosság tartja fontosnak a takarékosságot. A következő években a csehek, az osztrákok és a magyarok akarnak a mostaninál jobban takarékoskodni - tette hozzá.

Az idei első félév végén a magyarországi Ersténél 441 milliárd forintot tett ki a látra szóló és a lekötött betétek együttes összege, tavaly június végén 415 milliárd forintra rúgott ez az állomány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.