BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós banki stresszteszt: 400 milliárd eurós veszteség lehet a szektorban

Az EU pénzügyminiszterei szerint a nagy európai bankoknál végrehajtott stresszteszt alapján 400 milliárd euró lehet a pénzintézetek vesztesége idén és a jövőre, ha romlik a gazdasági helyzet.

A miniszterek közleménytervezete szerint az EU 27 országának egyikében sem omlana össze bank, mivel tőkeellátottságuk jóval meghaladja a globális bankszabályok alapján megállapított minimumot.

A stresszteszt során az európai bankfelügyelő szervezetek 22, számos országban működő európai bankot vizsgáltak meg.

A világgazdasági helyzet javulása ellenére továbbra is rendkívüli kockázatokat jelentenek világszerte a bankoknál esedékes leírások – figyelmeztetett minap az IMF.

A valutaalap szerint a pénzügyi válság által okozott értékveszteség a jövő év végéig eléri a 3400 milliárd dollárt. Ezen belül a bankok 2007 közepétől 2008 nyaráig 1300 milliárd dollárnyi leírásra kényszerültek, és 2010 végéig további 1500 milliárdos veszteséggel kell számolniuk.  



Az OECD-hez hasonlóan a valutaalap is különösen súlyosnak látja az európai bankok helyzetét. A feltörekvő piacok, így a kelet- és kelet-közép-európai térség szempontjából is komoly kockázati tényezőnek látja az IMF a likviditásszűkét.

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.