BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eddig jól ment az OTP-nek

Ha nem történik drámai fordulat, teljesülhet az éves eredményterv

Az OTP csoport a harmadik negyedévben is nagyon jó pénzügyi eredményt produkált, bár a tőkearányos nyereség (ROE) elmarad a korábbi években megszokott értékektől – jelentette ki Bencsik László vezérigazgató-helyettes a pénteki, a harmadik negyedéves gyorsjelentést bemutató sajtótájékoztatón. A vezérigazgató-helyettes okkal elégedett: az első számú hazai bankcsoport a harmadik negyedévben 45,9, az első három negyedévben pedig 130,9 milliárd forintos korrigált, konszolidált adózott eredményt ért el, ez meghaladta az előzetes elemzői várakozásokat.

A jó eredmény nagyrészt a továbbra is stabilan – egy év alatt 18 százalékkal – emelkedő nettó kamatbevételnek köszönhető, illetve annak, hogy a működési költségeket továbbra is sikerült szűk keretek között tartani.

Bencsik László elégedetten nyilatkozott az OTP tőkehelyzete kapcsán is: a harmadik negyedév végére a bankcsoport 13 százalék feletti Tier 1 tőkemegfelelési rátával rendelkezett, ez több mint háromszorosa az előírt minimális aránynak. A bankcsoport IFRS szerinti konszolidált tőkemegfelelési mutatója pedig egy százalékponttal javult a negyedév során, és elérte a 16,9 százalékos szintet.

A portfólió minőségének alakulását tekintve már jóval vegyesebb a kép. A vezérigazgató-helyettes közlése szerint Magyarországon a minőségromlás mára megállt, de például Ukrajnában – ahogy erre számítani is lehetett – a válság második hullámának hatásaként tovább növekedett a késedelmes hitelek aránya. A teljes portfóliót tekintve is – az alacsony hitelezési aktivitás miatt szintén nem váratlanul – romlott a helyzet, hiszen a kilencven napon túli csúszásban lévő hitelek aránya 7,4-ről 8,9 százalékra emelkedett.

Magyarországon egyébként – közölte a vezérigazgató-helyettes – júliusban és augusztusban mutatkozott jelentősebb érdeklődés az ügyfelek részéről az átstrukturálási lehetőségek iránt: azóta elült a roham, ám a hitelintézet továbbra is az érintettek rendelkezésére áll.

Bencsik László rámutatott: az első három negyedévben elért 130 milliárd forintos adózott eredmény jóval több az erre az évre célul kitűzött 150 milliárdos profit időarányos részénél, ennek tükrében, ha nem történik valamilyen kedvezőtlen fejlemény, utóbbi is tartható lesz. Az éves profitot illetően nagyon sok múlik ugyanakkor azon, hogy az OTP-nek az utolsó negyedévben mennyi céltartalékot kell lekötnie: ezt a kérdést viszont – ahogy eddig – most is nagyon konzervatívan kezelik. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.