BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az újabb pénzügyi világválság?

Világszerte jelentős eséssel reagáltak a tőzsdék tegnap a dubai kormány szerdai bejelentésére, amely szerint befektetési társasága, a Dubai World átszervezéséig hat hónapos türelmi időt kér a cégcsoport 59 milliárd dolláros adósságának törlesztésére.

A piacok zuhanása a forintot sem kímélte: az euró a reggeli 267,4-ről 272 fölé erősödött a magyar fizetőeszközzel szemben. Elemzők szerint egyelőre korai lenne azt mondani, hogy maga az emírség vált fizetésképtelenné, ám ha ez következne be, az napok alatt erodálná a világ tőzsdéin az elmúlt hónapokban elért árfolyam-emelkedéseket.

Ezekkel kapcsolatban már a dubai krach előtt is sok aggály fogalmazódott meg: egyes vélekedések szerint a fejlett államok pénzkínálat-növelő akciói, illetve az általuk elindított óriási összegű élénkítő csomagok a reálgazdaságban alig hoztak javulást – ami pedig annak látszik, az egy újabb, hatalmas pénzügyi buborék.

Sok jel mutat arra, hogy a pénzvilágban nagyjából minden ugyanúgy megy, mint a tavaly kirobbant válság előtt: szárnyalnak a részvényárfolyamok, újra megjelentek, sőt szaporodnak és minden korábbinál átláthatatlanabbak az „egzotikus” pénzügyi termékek, és a spekulatív tőke beáramlása miatt a nyersanyagok árai is mennek felfelé. Olyan szaktekintélyek is osztják az újabb buborék duzzadásával kapcsolatos aggodalmakat, mint a Harvard Egyetem ismert közgazdaságtan-professzora, Kenneth Rogoff.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.