BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatvágások közepette hintázik a forint

Kacskaringós pályán mozog a forint a csütörtök délutáni bankközi devizapiacon, hazai hírek mellett kamatdöntések sora hat a fizetőeszköz árfolyamára.

A hazai deviza 275,3 forintra erősödött délután a frankfurti és londoni kamatdöntéseket követően, mint ismeretes az Európai Központi Bank (EKB) és a Bank of England (BoE) is változatlanul hagyta az irányadó rátát.

A forint délelőtt még 277,3-as szinten járt az euróval szemben, egy időben a vártnál jobb szeptemberi ipari adat közzétételével (Augusztushoz képest 3,7 százalékkal nőtt a hazai ipari kibocsátás, és az éves alapon várt 15 százalékos visszaesés is alulmúlja az elemzők által jósolt 17 százalékos zsugorodást). A svájci frank ára reggel 183,65 forinton állt, délutánra 182,36 forintra esett a jegyzés, míg a dollárért a délelőtti 187,15 forint helyett délután már 185,4 forintot kértek a piacon.

Kövesse a devizaárfolyamok változását a Világgazdaság Piaci adatok oldalán

A nyugat-európai kamatdöntések mellett a térségben is összeültek a monetáris döntéshozók. Prágában változatlan szinten, 1,25 százalékon hagyták a rátát. Az elemzőket megosztottak voltak azzal kapcsolatban, hogy vágni vagy tartani fog a prágai jegybank: szűk többségük -a Bloombergen megkérdezett 20 elemző közül 11-en - vártak tartást. Szerbiában viszont a vártnál nagyobb mértékben, 100 bázisponttal lejjebb szállították az alapkamatot, így déli szomszédunknál 10 százalékra, vagyis két éves mélybe süllyedt az irányadó ráta.

A cseh korona 0,5 százalékot erősödött az euróval szemben 25,8-ra, míg a lengyel zloty 4,27-ről esett 4,24-re a közös pénz ellenében.

Elemzők szerint a forint volatilis mozgása miatt kétségessé válhat, hogy milyen mértékben folytatja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamat csökkentését. November 23-án ül össze a monetáris tanács, a Golman Sachs és a Raiffeisen mai elemzése szerint folytatódik a kamat vágás: a Goldman szerint a forint nem akadályozza az újabb 50 bázispontos vágást, míg a Raiffeisen szerint 25 bázispontra csökkenhet az kamateresztés üteme.

Érdekes megállapítást tett a Royal Bank of Canada, amely a monetáris tanács jegyzőkönyvére hivatkozva 75 bázispontos vágást jósol novemberre, mondván: a legutóbbi ülésen felmerült a 100 bázispontos csökkentés ötlete is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.