BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint viszonylag stabil, de sokkok kialakulhatnak

A legutóbbi inflációs jelentés óta eltelt időszak nemzetközi fejleményeit részletesen elemezve a napokban közzéadott jelentés összegezve megállapítja: a világgazdaság recesszióból történő kilábalásának folyamatát illetően az utóbbi hónapok fejleményei eddig inkább a növekedés jelentős törés és visszaesés nélküli folytatódásának – azaz a „V alakú” növekedési pálya – irányába mutatnak, de az erőteljes korrekció esélye nem szűnt meg, csak csökkent.

A kelet-közép-európai országokra fókuszálva a jelentés rámutat, hogy a külső sérülékenység csökkenését követően jelenleg a fiskális egyensúlytalanság jelenti a fő kockázati tényezőt a térség megítélésére vonatkozóan. A legrészletesebb elemzést a jelentésben a hazai piacokról olvashatjuk, amelynek fő üzenete: nagyobb részben kedvező folyamatok jellemezték az elmúlt hónapokat e tekintetben.

Magyarország kockázati megítélésének javulása fennmaradt. Jelentős esemény volt, hogy az S&P a magyar devizaadósság hitelminősítésének kilátásait – a BBB– besorolás fenntartása mellett – negatívról stabilra javította, ezzel érdemben csökkent egy jelentős mértékű negatív sokknak az esélye az állampapírpiacon.

A Moody’s, illetve az Európai Bizottság jelentései is viszonylag kedvező képet festettek a magyarországi kilátásokról, illetve az államháztartás fenntarthatóságáról. A megítélés javulása a kockázati felárak – CDS-spread, devizakötvény-felárak, euróhoz viszonyított 5 év múlvai 5 éves forward hozamfelár – csökkenésében szintén megmutatkozott. A CDS-spread november közepére 200 bázispont környékére csökkent, és a relatív megítélés tekintetében is javulás érzékelhető.

A hazai devizára alapvetően továbbra is a nemzetközi befektetői hangulat alakulása és a régiós tendenciák gyakorolták a legerőteljesebb hatást. Az elmúlt hónapokban a forint árfolyama lényegében a 265–280 forint/eurós sávon belül alakult. Figyelembe véve az előző egy év során tapasztalt árfolyam-ingadozásokat és a forint nemzetközi hangulatra való érzékenységét, ez a hónapok óta tartó, sávon belüli mozgás relatíve stabil árfolyam-alakulásnak tekinthető.

Az elemzői előrejelzések egyéves időtávon fokozatos felértékelődés mellett hasonlóképpen a 264–275 forint/eurós sávba várják az árfolyamot. Ugyanakkor az október végi érdemi árfolyam-ingadozás rávilágít arra, hogy a piac továbbra is relatíve illikvid, így esetenként kismértékű negatív sokkok is nagyfokú árfolyam-reakciót válthatnak ki.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.