BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ideje beszállni – Emelkednek az állampapír hozamok

Folyamatosan emelkednek az állampapírhozamok. December 11-én még 5,97 és 7,48 százalék között szóródtak a referenciahozamok, a múlt hét utolsó napján már 6,05 és 7,87 százalék közé estek.

A múlt csütörtöki államkötvény-aukció sem sikerült túl fényesen. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) összesen 50 milliárd forint értékben hirdetett meg három-, öt-, illetve tízéves államkötvényeket, ám végül csak 45 milliárdnyit adott el a délelőtti kibocsátáson, az ötéves kötvényből meghirdetett 15 milliárd forintos mennyiséget ugyanis 10 milliárdra csökkentette.

A délutáni nem kompetitív tenderen is csak a meghirdetett mennyiség kevesebb mint fele, 7 milliárd forintnyi kötvény kelt el. A hozamok eközben a szeptember közepi szintre emelkedtek. A hároméves államkötvény átlaghozama 7,32, az ötévesé 7,69, a tízévesé 7,89 százalékos lett, ez 43, 55, illetve 52 bázisponttal volt nagyobb a két héttel korábbinál. Az emelkedő hozamszint oka szakemberek szerint az, hogy egyes spekulánsok elkezdték eladni a magyar állampapírokat.

 „Azok a befektetők, akik kifejezetten a kamatvágási cikluson várható nyereség miatt vettek magyar állampapírokat, most, a ciklus végéhez közeledve elkezdték visszaadni azokat” – mondja Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényportfólió-menedzsere. A szakember szerint egyébként még nagyjából két 25 bázispontos enyhítésre lehet számítani, vagyis a jelenleg 6,5 százalékos alapkamat 6 százalékosra csökkenhet jövőre. Orbán feltételezését a külföldiek tulajdonában lévő állampapír-állomány változása is alátámasztja, a múlt héten ez a mennyiség az ÁKK adatai szerint ismét 2300 milliárd forint alá süllyedt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.