BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb kedvezmény

Miközben a tartós befektetési szerződések megkötői adókedvezményben részesülhetnek a jövő évtől a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény alapján, azok, akik már régóta hosszabb távon takarékoskodnak, elveszíthetik a befektetésük hozamára járó köztehermentességet. Ez egyebek között azoknak is járt, akik 2006. augusztus 31-e előtt befektetési alapokat vásároltak egészen addig, amíg vissza nem váltották a befektetési jegyeiket. Most azonban – legalábbis bizonyos esetekben – fordulhat a kocka. Az szja-törvény szerint ugyanis a jövőben az a művelet, amikor egy befektetési alap átalakul vagy beolvad egy másikba, egyúttal a befektetési jegyek visszaváltásának is minősül. Így viszont hiába marad a befektető pénze ugyanabban az alapban, a konstrukció átalakulása után elért hozamokra már 20 százalékos kamatadót kell fizetnie.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) – érthetően – nem örül ennek. „Nem tartom jogosnak, hogy arra a befektetőre, aki tartja a pénzét egy alapban, ilyen helyzetben kamatadót vessenek ki” – mondta lapunknak Temmel András, a szövetség főtitkára. Az átalakulás egyébként főleg a zárt végű alapokat érintheti. A hosszabb távú kamatadó-mentességre bazírozva számos alapkezelő indított 2006 nyarán többéves lejáratú, zárt végű befektetési alapokat. Ezek közül ugyan a legtöbb mára már le is járt, de sok konstrukció nem szűnt meg, hanem nyílt végű alappá alakulva folytatta a működését. Ennek köszönhető egyebek között az is, hogy a garantált konstrukciók közül a nyílt végűek állománya az idén megduplázódott. Az átalakulásoknak egyébként részben az is volt az oka, hogy azoknak a befektetőknek, akik nem váltották vissza a befektetési jegyeiket, továbbra is biztosíthassák az alapkezelők a nullaszázalékos kamatadókulcsot.

Fordított helyzetre is akadt példa a közelmúltban. Tavaly az őszi hónapokban több mint 160 milliárd forintot vontak ki a befektetők az ingatlanalapokból, s ez végül likviditási problémákhoz vezetett egyes alapoknál. Ennek az eseménynek is köszönhető az a sebtében átvitt törvénymódosítás, amely alapján az ingatlanalapok szükség esetén zárt végűvé alakulhatnak át. Ezzel a lehetőséggel ez év tavaszán élt egyebek között a Raiffeisen és az Európa Alapkezelő alapja is, igaz, a másik két hazai ingatlanalap, az OTP és az Erste konstrukcióinál az alapkezelők nem is tervezték az átalakulást. Elveszíthetik azonban a kamatadó-mentességet azok a befektetők, akik olyan alapba tették a pénzüket, amelyet az alapkezelő be akar olvasztani egy másikba. Ilyen esetre is volt számos példa a közelmúltban, az Inter-Európa Alapkezelő alapjai például CIB-alapokba olvadtak a két cég egyesülésekor, de például az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő is összevonta májusban két abszolút hozamú konstrukcióját. HB

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.