BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötmilliárd eurót fizet vissza az államnak a holland ING

Ötmilliárd eurót fizet vissza a holland ING a korábban kapott, összesen 10 milliárd eurós állami tőkeinjekcióból, várhatóan december 21-én - közölte pénteken az ING.

Egy októberi bejelentés szerint két társaságra válik szét az ING bank és biztosító, Európa egyik vezető pénzügyi szolgáltatója: biztosítási részlegét leválasztva igyekszik egyszerűsíteni az üzletmenetet, miközben 7,5 milliárd euró értékben új részvényeket bocsát ki, részben a válság következtében felvett állami hitel visszafizetésére.

Az ING tavaly októberben 10 milliárd eurós közvetlen "életmentő" hitet kapott, a most tervezett részvénykibocsátásból származó pénz egy részét, 5,9 milliárd eurót a hitelösszeg fele, valamint a kamatok törlesztésére fordítja.

A cég a mintegy 500 milliárd euróért felelős vagyonkezelő részét is eladja, csakúgy mint amerikai internet-bankolási részlegét, az ING Directet, sőt néhány hollandiai banki tevékenységét is értékesíti.

Az átalakítási tervek bejelentésével együtt az ING előzetes eredményeket közölt a harmadik negyedről: 750 millió eurós adózott eredményre számít az egy évvel korábbi 568 millió eurós veszteséggel szemben. A banki tevékenységből származó profit 250 millió euró lesz várhatóan, míg a biztosítási műveletek 500 millió euró körüli eredményt termeltek.

Bár, mint közölték, a 10.400 fős idei létszámcsökkentés enyhített a cég gondjain, az amerikai piachoz kapcsolódó, ingatlan- és származtatott ügyletekből eredő veszteségek továbbra is nyomják az eredményt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.