BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Özönlik a pénz az alapokba

Vagyonkezelés. Novemberben folytatódott a tőkebeáramlás a befektetési alapokba. Nem is akármilyen ütemben: a MoneyMoon pénzügyi tanácsadó cég adatai szerint a konstrukciók több mint 61 milliárd forint friss tőkét gyűjtöttek, a dupláját annak, amennyit a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Szövetségének (Bamosz) statisztikái szerint októberben sikerült összekalapozniuk.

A részvénytúlsúlyos konstrukciók kivételével szinte mindegyik alaptípust vásárolták. A legnagyobb értékben, több mint 21 milliárd forintért, a rövid kötvényalapok befektetési jegyeit értékesítették. Ebben a kategóriában kiemelkedett az OTP konstrukciója, az Optima, amely több mint 20 milliárd forintot gyűjtött. Az Optimát az alapkezelő beszámolója szerint elsősorban kisbefektetők vásárolják, akik minden bizonnyal vonzónak találják a hozzá járó tőkegaranciát és persze a kiemelkedő hozamot is. A Bamosz adatai szerint az alap egyéves hozama november utolsó napján több mint 25 százalékos volt.

Szintén keresettek voltak a legnagyobb bankcsoportok alapkezelőinek pénzpiaci és likviditási alapjai. Főleg ennek köszönhető, hogy az év utolsó előtti hónapjában a likviditási konstrukciókba 16,5, a klasszikus pénzpiaci alapokba 12,5 milliárd forint áramlott. Tíz számjegyű összeggel gyarapodtak egyebek között a CIB, az Erste, az OTP, a K&H, a Pioneer, a Concorde, a Budapest Alapkezelő pénzpiaci és/vagy likviditási alapjai is, de szinte minden konstrukció tőkebeáramlásról számolhatott be.

Érdekesség, hogy a hosszú időn át fekete bárányként kezelt ingatlanalapoknál is megfordult a trend. E konstrukciók a MoneyMoon adatai szerint több mint 10 milliárd forint friss pénzre tettek szert. Ennek a java részét persze – ahogy októberben is – az Erste alapja zsebelte be, csaknem 9,6 milliárd áramlott belé, ez minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy a többi konstrukcióval ellentétben ennek az alapnak befektetési jegyeit a tavaly novemberi felfüggesztés után nem értékelték le. Nem ez volt a helyzet azonban az OTP ingatlanalapjával, amely szintén több mint 300 millió forintot gyűjtött.

Az abszolút hozamú konstrukciók is felkeltették a befektetők érdeklődését, igaz, a pénzpiaci vagy kötvényalapoknál lényegesen szerényebb mértékben. Ennek ellenére csaknem kétmilliárd forint áramlott a származtatott alapokba, az összeg nagy része az abszolút hozam stratégiával kezeltekbe. A legtöbb tőkét, csaknem 860 millió forintot az Aegon Alfa szedte össze, de a Concorde is ügyesen értékesítette saját konstrukcióit, a MoneyMoon adatai szerint a VM alapba 365, a Citadellába bő 190 millió forint friss tőke került. Az OTP származtatott kötvényalapjának, a Suprának sikerült még hasonló nagyságrendben tőkét vonzani, 234 millió forint került bele, ez a konstrukció vagyonának több mint 30 százalékát tette ki.

Érdekesség, hogy az idén kiemelkedő hozamokat produkáló részvénytúlsúlyos alapok iránt novemberben sem nőtt meg az érdeklődés. Az egyéves időtávon elért 30 százalék körüli átlaghozam ellenére novemberben több mint kétmilliárd forintot vontak ki ezekből a befektetők. A legtöbb tőkét az Aegon, az Erste és az OTP alapjai veszítették. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.