BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonytalan idei tőzsdeév

Sok közös vonás van a tőkepiacok 2003-as és tavalyi viselkedésében, ezért jó néhány szakember szerint az idén a 2004-eshez hasonló év köszönthet a tőzsdékre.

Akkor az első három negyedévben lefelé mozogtak a piacok, majd év végén, amikor kiderült, hogy a vállalatoknak mégis sikerül hozniuk az elvárt profitot, megérkezett a rali.

A fellendülés törékeny lehet, azt az alapvető problémát ugyanis, miszerint az amerikaiak túl sokat fogyasztanak, a kínaiak pedig túl keveset, nem oldják meg a világszerte alkalmazott gazdaságélénkítő intézkedések.

A legtöbb szakértő szerint rövid távon az egyik legfontosabb a foglalkoztatottság lehet. Kérdés, képes lesz-e a gazdaság a kilábalás fenntartásához elegendő munkahelyet teremteni. Amíg ez ki nem derül, a részvények sérülékenyek maradnak, különösen akkor, ha a dollár erősödése is folytatódik.

Tömeges eladáshoz vezethet emellett a piacokon az is, ha Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke emelni kezdi a dollár alapkamatát. Ezt a második fél év előtt egyébként nem várják a szakemberek, és addig egyesek szerint akár emelkedhetnek is a tőzsdék. A befektetők mindenesetre éppen az utóbbiban reménykednek, mert így kihasználhatják az árfolyam-emelkedéseket.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.