BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görög birkózásban az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) az elemzők szerint holnap változatlanul hagyja a rekord alacsony szintű, 1 százalékos alapkamatot. A szervezetnek szinte biztosan nehéz kérdésekkel kell szembenéznie a hatalmas deficittel küzdő Görögország kapcsán.

A piacok Jean-Claude Trichet EKB elnök Görögországgal kapcsolatos mondataira figyelnek majd az Európai Központi Bank januári tájékoztatóján – vélte a Deutsche Bank elemzője. Az ING szenior elemzője szintén úgy látja, hogy a kamatemelés csak az év második felében merülhet fel.

Az UniCredit elemzője az AFP-nek adott nyilatkozatában hozzátette: az EKB valószínűleg soha nem fogja nyíltan támogatni Görögország anyagi támogatását, de valószínűtlen, hogy a szervezet magára hagyná az adóssággal küzdő országot . Athén adóssága jelenleg a GDP 113 százaléka és a deficit az év végéig várhatóan 120 százalékra emelkedik, ez kétszer magasabb az Európai Unióban megengedettnél.

Az Európai Bizottság felrótta Görögországnak, hogy meghamisítja a gazdasági adatokat, a Deutsche Bank szakértője úgy látja, Trichet-nek holnap válaszolnia kell arra a kérdésre: milyen körülmények szükségesek ahhoz, hogy Görögországot az eurózóna elhagyására sarkallják. Az EKB egy decemberben készült munkaanyagban leszögezi, hogy nincs sok esély arra, hogy az eurózóna egyik tagját kitiltsák a valuta közösségből vagy arra ösztönözzék, hogy ezt magától tegye meg. Ugyanakkor az a tény, hogy ez a téma felmerült, aggodalmat keltett a pénzpiacokban.

Holnap tehát valószínűleg 1 százalékon tartják az EKB alapkamatát. A nehézségek mellett jó hír, hogy a vásárlóerőt jelző PMI megnövekedett, az infláció mindössze 0,9 százalék, a fogyasztói bizalom pedig a Lehman összeomlása előtt idők óta nem volt ilyen erős.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.