BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőzsdék, 2010 – Vissza a jövőbe

A 2008-as bukás után 2009 a kedvező fordulat éve volt a tőkepiacokon. Ez a Budapesti Értéktőzsde teljesítményén is látszott.

Az irányadó index, a BUX 73,4 százalékot emelkedett tavaly, és 21 227 ponton várta az új esztendőt. A vezető részvények hatalmasat raliztak: az OTP, az FHB és az Egis csaknem 90 százalékot drágult, a Mol több mint 70, a Richter pedig több mint 50 százalékot szedett magára.

Az amerikai tőzsdék is jelentős nyereséggel zárták a múlt évet. Az S&P 500 23,4, a Dow Jones 18,8, a NASDAQ pedig 44 százalékot emelkedett. Ennél sikeresebb esztendőt az évtized során csak 2003-ban, a szeptember 11-i terrortámadás okozta recesszió és a technológiai lufi utáni kilábalás évében zártak a tengerentúli piacok, amikor az S&P és a Dow is több mint 15, a NASDAQ pedig 50 százalékot szedett magára.

A tavalyi elképesztő mértékű rali is kevés volt azonban ahhoz, hogy évtizedes távlatban vizsgálva pluszba kerüljenek a tőzsdék: a 2009 tavaszán 12 éves mélypontra jutott S&P 500 például 23 százalékkal alacsonyabban zárt most szilveszterkor, mint tíz esztendeje. Szakemberek szerint egyébként sok közös vonás van a piacok 2003-as és tavalyi viselkedésében, ezért az idén a 2004-eshez hasonló év köszönthet a tőzsdékre.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.